FUP ČEKA ODGOVORE

Nakon tvrdnji srbijanskog tužilaštva da je organizator napada na Kosovu Milan Radoičić nabavljao oružje iz Tuzle, određene aktivnosti je odmah poduzela Federalna uprava policije. Provjere vrši Interpol, a određene informacije su zatražene i od MUP-a Srbije te nadležnog tužilaštva.

Podsjećamo, prekjučer je u Beogradu održano saslušanje Milana Radoičića, koji je organizator napada na policiju na Kosovu. On je negirao da je kriv za krivična djela, no neposredno nakon što se napad u Banjskoj dogodio, Radoičić je kazao da je samostalno upravljao grupom koja je izvršila napad. U skladu s tim, Tužilaštvo Srbije je iznijelo svoje sumnje prilikom čega tvrde da je Radoičić oružje nabavljao u Tuzli, u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je ova informacija objavljena u javnosti, Federalna uprava policije (FUP) je pokrenula određene provjere.

"Nakon što je objavljena ta informacija, odmah smo poduzeli aktivnosti te smo putem Interpol-a i Tužilaštva BiH zatražili da se izvrše detaljne provjere. Također, putem Interpol-a smo od MUP-a Srbije te nadležnog tužilaštva zatražili informacije. Nakon izvršenih provjera javnost će biti obavještena", kazao je direktor FUP-a Vahidin Munjić.

On je naveo da je Granična policija BiH bila dužna FUP obavijestiti o eventualnom prijenosu oružja, međutim policijska agencija na čijem se čelu Munjić nalazi, takvu informaciju nije dobila.

Direktor Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Dževad Korman, informaciju o navodnoj nabavci oružja iz Tuzle smatra dijelom "nečije politike", navodeći da se provjere svakako moraju izvršiti, ali da to nije u njihovoj nadležnosti. Također, dodaje i da policijska agencija na čijem se čelu nalazi nije kapacitirana za provođenje takvih aktivnosti.

"Možda je Tuzla geopolitički najpogodnija za ovakvu priču, kada je u pitanju sama politika u BiH, ali i okruženju. Mi ovo moramo provjeriti i utvrditi, ali to je isključiva nadležnost Državne agencije za istrage izaštitu jer se ovdje radi o međudržavnom kriminalu. Također, ovo je u nadležnosti Tužilaštva BiH. Čisto sumnjam da je oružje išlo odavdje, postoji niz sigurnosnih agencija koje su mogle i trebale znati o nečemu ovakvom", kaže Korman.

S druge strane, tuzlanska regija susreće se s problemom prodaje ilegalnog oružja, a u određenim policijskim akcijama zaplijenjene su količine koje su, kako Korman kaže, znatno manje u odnosu na onu koja se spominje da je iz Tuzle završilo na Kosovu.

"Kontinuirano provodimo aktivnosti kada je u pitanju prije svega ilegalno posjedovanje oružja za trgovinu. U ovom trenutku nemam pokazatelje o kojim se količinama radi, one nisu zanemarive, ali zasigurno to nije ni blizu onima koje se spominju, a pronađene su na Kosovu", ističe Korman.

Nakon tvrdnji srbijanskog tužilaštva da je organizator napada na Kosovu Milan Radoičić nabavljao oružje iz Tuzle, iz Srbije su stigle reakcije, a jednu od njih je uputio i bivši načelnik srbijanske Vojno-bezbjednosne agencije Momir Stojanović. On je kazao kako sumnja u verziju događaja koju je predstavilo tužilaštvo.

"Ne vjerujem u takvu mogućnost jer je prostorna udaljenost između BiH i Kosova velika, čak i da je išlo preko Beograda, nema šanse da bi se to moglo izvesti, a da bezbjednosne službe to ne znaju. Osumnjičeni ima pravo da se brani, ali ja uopšte ne vjerujem u ovu mogućnost. Ako griješim i ako je ovo tačno, postoje samo dvije mogućnosti. Prva je da to znači da je naš bezbednosni sistem u potpunosti propao, da ne postoji. Druga je da je sve to rađeno uz saglasnost naših državih i bezbjednosnih organa. Treća opcija ne postoji", kazao je Stojanović, dodavši da je prema njegovom mišljenju vjerovatnije da je riječ o oružju iz Srbije ili onom koje je preostalo iz rata devedesetih godina.