Evropski dvojac

U četvrtak se u Granadi, u Španiji, održava samit Evropske političke zajednice, na kojem će učestvovati predsjednica Kosova Vjosa Osmani, ali i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, pišu mediji.

Pozivajući se na Guardian, navode da bi jak evropski dvojac, Olaf Scholz iz Njemačke i Emmanuel Macron iz Francuske, mogao da pokuša da okupi Osmani i Vučića na sastanku.

„Od srijede uveče nije bilo planova za posredne razgovore između Kosova i Srbije usred tekućeg političkog neprijateljstva između dvije zemlje. Lideri obe strane biće u Granadi i nije isključena intervencija Macrona ili njemačkog kancelara Olafa Scholza u posljednjem trenutku da ih uvedu u istu prostoriju“, objavio je Guardian, prenosi Klankosova.

Evropska politička zajednica (EPC) je zamisao Emmanuela Macrona, ali iza kulisa lideri takođe postavljaju pitanja o njegovoj budućoj održivosti.

Vizija EPC-a je bila da stvori platformu za neformalne razgovore između lidera unutar i van EU i dovede balkanske države, Tursku i Jermeniju i Azerbejdžan čvrsto u evropski šator.

Rat u Ukrajini biće visoko na dnevnom redu u svim diskusijama, posebno u svijetlu nedavne zabrinutosti u SAD zbog kontinuiranog doprinosa odbrani Ukrajini, piše Klan Kosova.

Proširenje EU će takođe biti visoko na dnevnom redu drugog sastanka lidera EU u petak ujutro.

U posljednja 24 sata objavljeno je da bi prijem devet zemalja koje čekaju da se pridruže EU mogao koštati najmanje 250 milijardi eura.

Neke zemlje se već zalažu za 2027. kao krajnji rok za reforme unutar EU i kažu da bi, ako bi prilagođavanje budžeta bilo potpisano do tada, prihvatanje novih zemalja bilo lakše.

Neki vjeruju da bi moglo doći do postepenog, postupnog prijema novih država, ali drugi, uključujući visokog diplomatu EU Josepa Borrella, odbacili su tu ideju, rekavši da je jedino članstvo punopravno članstvo.

Osmani je već doputovala u Granadu.

„Na sastancima sa kolegama liderima razgovaraću o bezbjednosnim izazovima na Kosovu nakon čina agresije Srbije i ponoviću našu posvećenost produbljivanju saradnje sa saveznicima za dugoročni mir, stabilnost i bezbjednost“, napisala je Osmani.