INDIREKTNO PRIZNANJE?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao kako će Srbija istražiti događaje koji su doveli do oružanih sukoba u samostanu Banjska kod Zvečana, a za koji Kosovo krivi Beograd. Vučić je indirektno priznao da je Milana Radojičić uključen u napad, kazavši da će biti pozvan na razgovor.

Policija Kosova u nedjelju se satima borila s oko 30 do zuba naoružanih Srba koji su se zabarikadirali u manastiru u selu Banjska. Trojica napadača i policajac kosovski Albanac ubijeni su u sukobima.

Vučić je za Reuters rekao da Beograd osuđuje ubojstvo policajca, dodajući da će Srbija "pokrenuti postupke pred odgovarajućim pravosudnim tijelima" i istražiti osumnjičene.

"Koja bi to bila kaznena djela koja se sumnjiče, to je pitanje za tužitelja", rekao je Vučić.

Optužio je Policiju Kosova da je jednom od naoružanih napadača pucao u glavu "s udaljenosti od jednog metra" nakon što se predao, opisavši to kao "egzekuciju".

Veton Elshani, zamjenik regionalnog zapovjednika za sjever Kosova, rekao je da je to besmislica.

"Naši službenici nikada ne bi učinili tako nešto. Jednom od uhićenih muškaraca kojem smo nakon zadobivenih povreda pružili prvu pomoć na terenu kako bismo mu spasili život", kazao je Elshani.

Nijedna grupa nije se javila da preuzme odgovornost za napad ili objasni motive napadača.

Vučić je odbacio tvrdnje predsjednice Kosova Vjose Osmani da je Beograd poticao nasilje, rekavši da Srbija od toga ne bi imala nikakve koristi jer bi time ugrozila svoju poziciju u pregovorima s Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

"Zašto bi to bilo dobro za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Da to uništimo u jednom danu? Srbija ne želi rat", rekao je.

Godine 2012. Kosovo i Srbija obvezali su se na razgovore pod pokroviteljstvom EU. Normalizacija odnosa ključna je za napredak obje zemlje na putu integracije u EU.

Vučić je obećao da će Srbija istražiti porijeklo oružja koje je nakon incidenta zaplijenila Policija Kosova, koja je pokazala tajno skladište uključujući jurišne puške, mitraljeze, protutenkovske raketne bacače, ručne granate, nagazne mine i dronove.

Također je rekao da će Milana Radojičića, jednog od najviših političara kosovskih Srba koji je, prema vlastima na Kosovu, bio prisutan tokom pucnjave, "pozvati tužitelj".

Vučić je optužio premijera Kosova Albina Kurtija da želi protjerati Srbe s Kosova i da odugovlači s pronalaženjem kompromisnog rješenja potrebnog za popravljanje odnosa Kosova i Srbije.

"Uzrok svih problema na Kosovu je Albin Kurti. On je taj koji je doveo do svega ovoga", rekao je.

Rekao je da je Kurtijevo odbijanje da osnuje Zajednicu srpskih općina, tijelo koje bi prema odredbama sporazuma iz 2013. između Kosova i Srbije osiguralo kosovskim Srbima veću autonomiju, potaknulo napetosti koje su dovele do nasilja u Banjskoj.

Kurti je u više navrata rekao da bi takvo udruživanje omogućilo da se područja sa srpskom većinom odcijepe i pripoje Srbiji.

"Za nas je položaj na Kosovu očito užasan, ali moramo biti uz svoj narod, i) pokušati očuvati mir. Rješenje je uvijek u dijalogu", rekao je Vučić.