Politički analitičar

Očigledno je da Vučić ili ne može više kontrolisati svoje radikale, ili je riječ o nečem mnogo podmuklijem, kaže u izjavi za portal Radiosarajevo.ba poznati crnogorski politički analitičar Ljubomir Filipović povodom jučerašnjih dramatičnih događaja na sjeveru Kosova gdje je ubijen jedan kosovski policajac, a drugi ranjen, dok je kosovska policija ubila trojicu, a uhapsila šestoricu terorista koji su izvršili upad u međunarodno priznatu, suverenu zemlju.

Sukob na Kosovu počeo je nakon spomenutog ubistva pripadnika kosovske policije i ranjavanja drugog policajca. Tokom dana policijska akcija odvijala se oko manastira Banjska, odakle su djelovali napadači. Ministar policije Kosova rekao je da su otkrili izuzetnu količinu teškog eksplozivnog pješadijskog naoružanja, logistike, hrane i opreme za barikade…

"Neke informacije govore da su oružane grupe na Kosovu dugo pripremale provokacije koje bi trebalo da daju povod za eskalaciju sukoba. To odgovara radikalnim strukturama u Srbiji i to odgovara Rusiji. Haos je za njih prilika", govori Filipović.

Ako, nastavlja Filipović, napad na vojnike KFOR-a nije bio poziv za otrježnjenje "ne znam da li će ubistvo kosovskog policajca išta pomoći da međunarodna zajednica shvati u kakvom smo problemu".

"Što se nas u regionu tiče, samo je dovoljno da se zamislimo - ako naoružane grupe ovako rovare po Kosovu, gdje imamo enormno prisutstvo međunarodnih vojnih snaga i prilično konsolidovani aparat bezbjednosti, zamislite kolike su i čime raspolažu radikalne srpske grupacije u Crnoj Gori. O BiH da i ne govorim. Tamo su te oružane formacije legalizovane kroz postojanje tzv. Republike Srpske", zaključuje Filipović u izjavi za Radiosarajevo.ba.