DJELO KAVAČKOG KLANA?

Kada su radnici crnogorskog Višeg suda stigli na posao u ponedjeljak, primijetili su otvor u zidu skladišta gdje se čuvaju materijali za dokaze. Odmah su obavijestili policiju, koja je otkrila da je taj otvor zapravo početak tunela koji vodi do obližnjeg stana.

Prema izvještajima crnogorskih medija, tunel je prilično velik i sigurno je kopan dulje od mjesec dana. On povezuje zgradu suda s stanom u suterenu druge zgrade preko Njegoševe ulice u glavnom gradu Crne Gore.

Iskorišten period godišnjih odmora


Vlasnici tog stana su izjavili da je stan iznajmljen krajem jula, a pretpostavlja se da je kopanje tunela izvedeno tokom augusta, kada je većina državnih službenika, uključujući i osoblje Višeg suda, bila na godišnjem odmoru.

Osobe koje su iznajmile stan su koristile lažne dokumente. Vlasnica stana, koja im je iznajmila stan, bila je saslušana u podgoričkoj policiji.

U ponedjeljak, 11. septembra, otkriven je neobičan incident u vezi s depoom, jer su neki predmeti unutar depoa bili razbacani. Kasnija istraga je utvrdila da, usprkos početnim sumnjama, nije bilo krađe.

Predsjednik Višeg suda, Boris Savić, potvrdio je ovu informaciju.

"Ustanovili smo da su predmeti u depou pomaknuti s dotadašnjeg mjesta, no ništa ne nedostaje. Konstatirano je da su predmeti ispreturani. Informacije da je nešto ukradeno nisu istinite", kazao je Savić.

Ovaj neobičan incident potaknuo je spekulacije o tome ko bi mogao biti odgovoran i zbog čega je izgrađen tunel koji vodi do sudskog prostora u kojem se čuvaju važni spisi, uključujući gotovo deset tona droge koja služi kao dokazni materijal, samo u posljednje dvije godine.

Također, zanimljivo je što su istražitelji pronašli razbacane dokumente u prostoriji u kojoj je otkriven otvor. Prema crnogorskom portalu Vijesti.me, među dokumentima koji su bili ispreturani, nalazio se i onaj koji se odnosio na slučaj visokorangiranog člana tzv. 'kavačkog klana', Slobodana Kašćelana, te još 17 drugih članova 'kavačkog klana', koji su bili optuženi za planiranje likvidacija dvojice pripadnika suprotstavljene kriminalne skupine, Jovana Vukotića i Jovana Jovanovića.

Pomno planirana akcija


Uprkos svemu, Savić smatra da se nije radilo o pokušaju pljačke, već o pripremi za mogući bijeg, s obzirom na blizinu prostorije u kojoj se okrivljeni zadržavaju prije ulaska u sudnicu.

Sumnjamo da je meta bio lagan pristup sudu i prostoriji za zadržavanje‘, kazao je Savić, dodavši da su zaposlenici Višeg suda na dobro skrivenom mjestu pronašli samo otvor tunela.

S obzirom da je kopanje takvog tunela prilično velik ‘građevinski‘ poduhvat, jasno je da su za njega bila potrebna sredstva, ljudstvo i pažljiva organizacija što možda dokazuje da je u pitanju djelo mafije.

"Za ovakav poduhvat je potrebna organizacija, ljudstvo, ozbiljna tehnologija i ogromna financijska sredstva. Kada krenete s kopanjem, potrebne su vam koordinate. Kad ih ne biste imali, mogli bi izaći na trg, a mislim da njima to nije bio cilj nego su perfektno odradili posao. Svaka mašina koja se koristi prilikom iskopa prenosi vibracije, i te vibracije bi osjetili svi zaposleni", kazao je za RTCG arhitekt Dženan Kolić.

Istraga bi svakako bila lakša da je pronađen alat kojim je tunel iskopan, no svu opremu nepoznati su ‘rudari‘ odnijeli sa sobom nakon obavljenog posla. Ipak, u tunelu je pronađeno nekoliko predmeta s kojih će biti moguće, nadaju se istražitelji, izuzeti DNK materijal počinitelja.

"Ovo je dobro isplanirana i organizirana akcija koja se mjesecima pripremala i koja nalikuje na akcijske filmove", rekao je crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić dodavši da će crnogorska policija učiniti sve da otkrije počinitelje i da upravo traje popisivanje materijala iz depoa, no to će potrajati s obzirom da se u tom depou čuvao ogroman broj spisa.