FORUM NA BLEDU

Premijer Kosova Albin Kurti i njegova srbijanska kolegica Ana Brnabić ušli su danas u žestoku raspravu na Strateškom forumu na Bledu nakon što je Brnabić rekla da je Kosovo dio Srbije

“Prije svega moram reći da je to moja država, to nisu dvije države… Kosovo, takozvana Republika Kosovo, nije međunarodno priznata država, nije dio UN-a. Sumnjam da će postati dio EU, barem ne dok je ne priznaju zemlje EU”, kazala je Brnabić.

Kurti je zatim odgovorio da na Kosovu 98 odsto ljudi podržava ulazak Kosova u EU, a u Srbiji 35 odsto ulazak Srbije u EU, da Srbija ni ne razmišlja o tome da Rusiji uvede sankcije i da se Srbija nije udaljila ni od Miloševića, ni od Putina, za što je dobio veliki aplauz iz publike.

Kurti: Normalizacija je teška, bilo bi lakše da su nam susjedi Česi

“Dakle, nije nam lako. Želim normalizirati odnose i to bih napravio odmah da mi je, primjerice, Češka komšija”, kazao je Kurti pa dodao: “Podrška na Kosovu za EU je 95 posto, u Srbiji 35 posto. Uveli smo sankcije Ruskoj Federaciji. Srbija ni ne pomišlja na tako nešto.”

Prilikom te Kurtijeve izjave prisutni su zapljeskali, a on je zaključio: “Normalizacija je teška, može se dogoditi, provedimo temeljni dogovor koji smo dogovorili u Bruxellesu. Normalizacija u psihologiji znači odsustvo konfuzije između stvarnosti i fantazije, ja tu ne mogu pridonijeti.”