Vrate na

Poznavaoci političkih prilika sa Kosova i iz Albanije smatraju da bi dvojica premijera Edi Rama i Albin Kurti prije odlaska na Bledski strateški forum trebalo da izglade odnose i vrate ih na "konstruktivan nivo", kako ne bi štetili položaju i slici albanskog naroda u regionu i pred međunarodnim predstavnicima, piše Koha.

Nakon više od dva mjeseca bez sastanaka, Kurti i Rama naći će se na Bledskom forumu naredne sedmice, a analitičari ističu da je neophodno da dvojica lidera pokažu jedinstvo.

Na ovom forumu, koji će se održati 28. i 29. avgusta, Kurti i Rama će se sastati prvi put od otkazivanja zajedničkog sastanka dvije vlade, prije oko dva mjeseca, nakon čega je premijer Kosova odbio da se sastane sa svojim kolegom iz Albanije prilikom njegove posjete Kosovu.

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri ne očekuje da će Forum u Sloveniji poslužiti za usaglašavanje stavova dvojice premijera.

"Naravno, značajno je preneti poruku da su premijeri dvije zemlje i dalje jedinstveni, ali s obzirom na pristup koji su izabrali jedan prema drugom i prema državama, u ovom trenutku ne možemo da imamo približavanje spoljne politike dvije zemlje", rekao je Imeri.

Kurti i Rama su imali "sukobe iz daljine" oko "Otvorenog Balkana", kao i tenzija koji su se desili tokom maja na sjeveru Kosova.

Ekspert za međunarodne odnose Akri Qipa smatra da su ova dva pitanja "izbledela" i da je sada trenutak da dvije vlade vrate odnose na "konstruktivan nivo".

On naglašava da Kurti i Rama, kada učestvuju na događajima međunarodng formata, imaju odgovornost da tu uračunaju ulogu Albanaca na Zapadnom Balkanu.

"Nema sumnje da postoji veliko interesovanje za to kako se prenosi politički kontekst i faktorizacija Albanaca na Balkanu i vjerujem da oba premijera imaju odgovornost i sposobnost da budu na visini zadatka da to i urade", ističe Qipa.

Qipa je rekao i da je neophodano sastanak Rame i Kurtija prije učešća na Forumu u Sloveniji.

Inače, Rama, na pitanje o mogućem susretu sa Kurtijem, nije odgovorio novinarima, rekavši da u njegovom odnosu sa kolegom sa Kosova "nije riječ o telenovelama".

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore