20. godišnjica Solunske deklaracije

Susret se simbolično održava na 20. godišnjicu Solunske deklaracije, kada je prvi put usaglašeno da je budućnost Balkana u EU-u.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis ugostit će u ponedjeljak navečer čelnike zemalja Zapadnog Balkana i država članica EU-a na večeri u Maximos Mansionu na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i evropskoj budućnosti regije, prenosi Hina.

Ta inicijativa naglašava ulogu Grčke “kao stupa stabilnosti, mira i energetske sigurnosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi”, rekli su vladini izvori, objavila je grčka novinska agencija Ana.

Susret se simbolično održava na 20. godišnjicu Solunske deklaracije sa samita EU-a i zapadnog Balkana kada su te zemlje prvi put usuglasile da je budućnost Balkana u EU-u.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel potvrdili su svoj dolazak.

U Atinu će doputovati premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunije – Andrej Plenković, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu.

Plenković i Mitsotakis o navijačima

Pored ovog sastanka, grčki premijer održat će bilateralni sastanak s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem oko nedavnih navijačkih nereda u Grčkoj u kojima je ubijen jedan navijač AEK-a iz Atine.

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 navijača zagrebačkog Dinama uhapšena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Plenković je ranije već telefonski razgovarao s Mitsotakisom i zatražio da se pritvorenim navijačima Dinama osigura sigurnost u grčkim zatvorima i pravedan i učinkovit proces.

S Plenkovićem u Grčku putuju ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji su više puta istaknuli da su u stalnom kontaktu sa svojim grčkim kolegama.