Otvorena pandorina kutija

Ministar odbrane Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević kazao je da su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju priznajući nezavisnost Kosova, ističući da to predstavlja miješanje u unutrašnje stvari jedne zemlje. Izrekao je prijetnju da će im se to obiti o glavu, na šta su stigle i reakcije iz Crne Gore.

- Ogriješili ste se i to će vam se obiti o glavu, kao što se u Ukrajini obija o glavu svima koji su promovisali Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu. Otvorili ste pandorinu kutiju. Smiješni su vaši birokratski odgovori da je Kosovo sui generis, da je to poseban slučaj. Ne vjeruje vam ni Aljbin Kurti, ni Tirana u to - rekao je Vučević za TV Pink, prenosi Pobjeda.me.

On je kazao da postoji velika međunarodna podrška za stvaranje Velike Albanije, te da to nije pitanje samo za Srbiju, već i za njene komšije.

- Da li naši prijatelji u Sjevernoj Makedoniji mirno spavaju? Da li mirno spavate? Oni misle da su u NATO paktu i su time riješili svoje probleme... To je mantra i Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Oni kad su postali članice te kolektivne sigurnosti, odnosno NATO Alijanse, misle da su riješili sve svoje probleme i da više ništa ne može ništa da im se desi. Morate pogledate ono što je u historiji, razumijete malo druge okolnosti i razumijete ono što se dešava u njihovom dvorištu. Ne želimo da vodimo njihovu politiku, to je pitanje za njih. Ali možemo da konstatujemo da 25 odsto Albanaca ima 50 odsto vlasti u Sjevernoj Makeodniji. Ako je to ok Makedoncima, i nama je, samo ćete očigledno imati politiku koja neće vidjeti Makedoniju kao njihovu državu - rekao je Vučević.

Kazao je da postoji svealbanski konsenzus za svenacionalno ujedinjenje, a da "naivni Srbi misle da se to ne može desiti i da nema promjena granica".

- Uvijek je važila mantra da nema promjena granica, pa su se mijenjale. Ne bih mirno spavao, ali to je pitanje za Skoplje, a i neka Podgorica dobro vidi šta će da radi. Vidim da je najveće pitanje za njih sad da li smiju srpske strane, ili srpska stranka, ili koalicija da uđe u vlast sa, uslovno rečeno, nekim malim ministarstvima. U Sjevernoj Makedoniji 25 odsto Albanaca ima 50 odsto vlasti, a u Crnoj Gori 30 odsto Srba ne može da ima dva ministarstva ili ijedno. Oni kažu da se miješamo u unutrašnje stvari. Vi se miješate u naše unutrašnje stvari - priznali ste Kosovo, ima li goreg, nepristojnijeg i otvorenijeg miješanja u unutrašnje stvari - dodao je Vučević.

Prve reakcije

U jednoj od prvih reakcija iz Crne Gore je Andrija Nikolić, zastupnik u Skupštini Crne Gore i član Predsjedništva DPS-a, istakao između ostalog da prijetnjama da će se "Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji obiti o glavu priznanje Kosova kao što je Ukrajini", Vučević udara u ratne bubnjeve i destabilizuje region.

Ekstremna izjava ministra odbrane Srbija Miloša Vučevića je glas Moskve, ali i posljedica kritike Zapada prema Aleksandru Vučiću koja je gotovo svakodnevna, ocijenila je u izjavi za Pobjedu predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko.

Na skandaloznu izjavu reagirao je prvi nekadašnji ministar vanjskih poslova i diplomata Miodrag Vlahović, koji se putem Twitter naloga obratio predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću i mandataru za sastav nove vlade Milojku Spajiću.

- Poslije ovakvih ponovljenih prijetnji i brutalnog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ostaje jednostavno pitanje: razumijete li vi srpski? Ne razumijete? Ne smijete da razumijete? Nijeste čuli? Nemate stav - upitao je Vlahović.

On je istakao da mora da reaguje jasno i glasno na ovu izjavu, prenosi Pobjeda.me.

- Milatoviću, tvoje ćutanje na ove ove neprihvatljive i opasne stvari (na Ministarstvo vanjskih poslova u raspadu i premijera Dritana Abazovića u odlasku ne računamo), pokazuje da ti nijesi, kako tvrdiš, "predsjednik svih građana", nego pion Srbije u Crnoj Gori. Ti moraš da reaguješ na ovo, jasno i glasno - naglasio je Vlahović.

Da imamo, kao što, kako kaže Vlahović, nemamo Ministarstvo vanjskih poslova, te da ima ko da ga vodi ovo bi podrazumijevalo hitni demarš Vladi Srbije, pozivanje njihove otpravnice poslova na razgovor, a našeg/vašeg otpravnika poslova u Beogradu kući na konsultacije.

- Bez odlaganja. Nemate pravo da ćutite - poručio je Vlahović.

Faktor/Pobjeda.me