Politički analitičar

Politički analitičar iz Sjeverne Makedonije Xhelal Neziri rekao je da su posjeta premijera Kosova Albina Kurtija i susreti samo sa albanskom opozicijom u toj zemlji probudili "uspavani nacionalizam" Makedonaca.

Neziri smatra da Kurtijeva posjeta Sjevernoj Makedoniji nije bila dobro organizovana i da je najvjerovatnije bila pokušaj ujedinjenja albanske opozicije, ocjenivši da će ona “poljuljati međudržavne odnose”.

"Kurtijeva posjeta je otvorila veliku debatu kada su u pitanju odnosi prije svega, ali još veću debatu kada su u pitanju albansko-makedonski međunacionalni odnosi ovdje. Stoga ova posjeta, možda, nije uspjela toliko da promoviše svoj cilj, ideju o putu Tetovo-Prizren, ulicu nazvanu po 'Ademu Demaçiju', ali je izazvala više reakcija i kao da je probudila usnuli nacionalizam ovdašnjih Makedonaca", rekao Neziri na KTV.

To što se Kurti nije sastao sa državnim vrhom u Sjevernoj Makedoniji, prema riječima Nezirija, nagovještava da je gost ignorisao institucije zemlje koju je posjetio.

Posjeta je, dodaje, ostavila utisak da je riječ o pokušaju ujedinjenja albanske opozicije kako bi se ozbiljnije osporila DUI Alija Ahmetija.

Neziri kaže i da lideru stranke nije zabranjeno da partijske vrijednosti ispoljava preko granica, ali da je u ovom slučaju riječ o premijeru koji predstavlja najvišu instituciju i predstavnik je svih građana.

Zato očekuje da će zbog ove posjete doći do "fluktuacija" u odnosima Skoplja i Prištine.

"Do sada su imali dobre ekonomske i političke odnose i ovakvo ispoljavanje Kurtijeve bahatosti pred makedonskim političkim mišljenjem, mislim da će uticati i na oblikovanje spoljne politike, ako ne ove vlade, u svakom slučaju sljedeće“, rekao je Neziri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore