Ima ozbiljnih problema

Opoziciona partija Alternativa optužila je predsjednika Sjeverne Makedoniju Stevu Pendarovskog za "albanofobiju” nakon što je on zatražio krivično gonjenje organizatora javnih skupova u Tetovu i Čairu u Skoplju, kojim je prisustvovao premijer Kosova Albin Kurti, zbog promovisanja velikoalbanskih ideja.

U saopštenju Alternative navodi se da "ako postoji Makedonac koji vjeruje da će Albanci nekada negdje pjevati himnu 'Danas nad Makedonijem', on ima ozbiljnih problema sa percepcijom realnosti, jer – dok ova zemlja ne razumije multietničku realnost – ali insistira na monodržavnim simbolima etničkih Makedonaca, to se nikada neće desiti”.

Iz te partije su dodali da što se tiče zabrinutosti predsjednika Pendarovskog, smatraju da napadajući Albina Kurtija, čini da se udvara DUI da ga podrži za još jednu kandidaturu.

“Osim toga, čini se, želi da pokaže Apasijevu i albanofobičnim makedonskim nacionalistima da im je lojalan, a ovom reakcijom kao da želi da dokaže Aleksandru Vučiću da je spreman da ponovi svoj refren svaki put kada iznosi antialbanske poruke “, saopštila je Alternativa.

Iz opozicione Alternative dodali su da je "za zdravlje zemlje i predsjednika Pendarovskog dobro da se ne gledaju srpski snovi, jer to ozbiljno šteti sigurnosti i miru Balkana“.

Izvor: Kosovo Online