Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je za italijansku La stampu da je premijer Kosova Albin Kurti trvdograv i maksimalista i da bi on na njegovom mjestu postupao drugačije.

Na pitanje da li rat u Ukrajini usporava ili ide u prilog članstvu Tirane u EU, Rama je rekao da se nada da će to ubrzati potpunu integraciju zemalja regiona u EU.

“To više nije samo finansijsko, već prije svega geopolitičko pitanje. Dugoročno gledano, dobro bi bilo da Zapadni Balkan uđe bez odugovlačenja, kako ne bi ostavio crne rupe i prostor za treće strane koje su već napravile probleme regionu”, rekao je Rama u intervjuu italijanskom listu.

Upitan da li je zabrinut da će se otvoriti novi front na Balkanu, s obzirom na tenzije na Kosovu, a da je Bosna i Hercegovina “uvijek na ivici pucanja”, odgovorio je da ima toliko toga za brigu, ali i da je do prije 10 godina bilo nezamislivo da balkanski lideri sede za istim stolom.

Na konstataciju da ni danas odnosi nisu jednostavni, te da prilikom posjete Kosovu nije sreo Albina Kurtija, dok Vučić nastavlja "koketiranje sa Rusijom", a Dodik preti secesijom Republike Srpske, kaže da se "Srbija mora gledati drugačije".

"Srbija se mora gledati drugačije, ima veoma ozbiljnu agresorsku prošlost, autor je etničkog čišćenja, koje mora da ostavi iza sebe. Izgradili su svoju spoljnu politiku kao u koridoru ogledala između Zapada, Rusije i Kine. Moraju da donesu odluku, ali mislim da će izabrati Zapad, demokratski svijet”, rekao je Rama.

Navodi i da sukob na Kosovu može postati ogroman, iako u malim razmjerama.

"Situacija srpske manjine na sjeveru može biti mali Donbas. Putinov san. Ali Srbija ne može biti Rusija, čak i kada bi htjela", kaže Rama.

Na pitanje šta premijer Kosova radi pogrešno, Rama je odgovorio da ga poštuje, ali da bi on drugačije postupao.

“Poštujem to, ali bih napravio potpuno drugačije izbore. Tvrdoglav je i maksimalist. Ima fantastičnu priliku, francusko-njemački mirovni plan. Sporazumi ne ostaju zauvijek na stolu. Onda vas istorija tera da čekate", ukazao je Rama.

Na pitanje može li Turska pronaći ključ za rješenje ukrajinskog sukoba, Rama je rekao da niko, pa ni Erdogan, nema magične ključeve za promjenu “imperijalističke, antidemokratske i šovinističke vizije poput Putinove”.

“Svi ratovi završavaju na političkom stolu, ali će, nažalost, još dugo trajati“, dodao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/La Stampa