Specijalni izaslanik EU

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak sumirajući radnu nedjelju, izrazio je zadovoljstvo povodom postizanja sporazuma o deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova sa kosovskim pregovaračem Besnikom Bislimijem, i poručio da radi na pripremi sljedećeg sastanka Kosova i Srbije.

"Iz Dubrovnika sam otputovao u Bratislavu, gdje sam vodio važne bilateralne razgovore sa prvim potpredsjednikom Vlade Kosova i glavnim pregovaračem Besnikom Bislimijem. Naš razgovor je bio fokusiran na deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova, u skladu sa izjavom EU27 od 3. juna, i rad na primjeni svih sporazuma iz dijaloga. Drago mi je što smo se dogovorili o prvim koracima ka tom cilju", naveo je Lajčak na Facebooku.

Kako je dodao, po povratku u Brisel, između ostalih aktivnosti, poželeo je dobrodošlicu predsjedniku Demokratske partije Kosova Memliju Krasniqiju radi razmjene mišljenja. Lajčak je poručio da radi na pripremi novog sastanka na tehničkom nivou Kosova i Srbije.

On je istakao da se prije sastanka sa Bislimijem i Krasniqijem, na Dubrovačkom forumu sastao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i italijasnkim ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem.

"Forum u Dubrovniku pružio je odličnu priliku za druženje sa ključnim akterima sa Zapadnog Balkana i šire, ponovno povezivanje sa kolegama i prijateljima sa kojima sam razgovarao i o neophodnim koracima za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova. Njih dvojicu sam upoznao sa regionalnom situacijom, neophodnim koracima za deeskalaciju i povratak na dijalog pod pokriveteljstvom EU. Obe zemlje su važni partneri na Zapadnom Balkanu. Zahvalan sam na podršci mom radu i radujem se nastavku saradnje", rekao je Lajčak.

Osvrnuo se i na susrete sa američkim i britanskim kolegama Gabrielom Escobarom i Stuartom Peachom tokom foruma u Dubrovniku i zahvalio ministru spoljnih poslova Hrvatske Gordanu Grliću-Radmanu na pozivu i organizaciji događaja.

Izvor: Kosovo Online