Raspada se savez

Odlazi li Otvoreni Balkan koji čine Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija?

Ako je suditi po posljednjim nastupima premijera Albanije Edija Rame, Otvoreni Balkan broji svoje posljednje dane, uprkos željama Beograda da u ovaj savez uvuče i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, čime bi se ostvario plan o "srpskom ekonomskom svetu". Albanija je, pak, željela da u ovu priču uđe i Kosovo, čime bi se zadovoljili i velikodržavni apetiti Tirane.

Otvoreni Balkan je trebalo da omogući brži protok roba, ljudi, kapitala i usluga na Zapadnom Balkanu, ali je po mnogim političkim i ekonomskim akterima bio samo paravan za realizaciju novog velikosrspkog projekta.

- Rama je shvatio da Otvoreni Balkan više ne funkcioniše, pored inicijalne manjkavosti što u njega nisu ušle sve države Zapadnog Balkana. Bila je greška u konstrukciji, tri stuba nisu isto što i šest…

Projekat se ne može više održati ni na pobratimskoj bliskosti sa Vučićem jer Vučić nije na liniji, možda nikada i nije bio, koja je opravdavala postojanje krnjeg Otvorenog Balkana – kazao je Ramin bivši savjetnik Shkelzen Maliqi za Danas.rs.

Razlog za ovaj potez Rame treba tražiti i u činjenici da je, po svemu sudeći, od Evropske unije dobio signal da će Tirana do kraja godine biti domaćin samita u okviru Berlinskog procesa te u trenutnom nikad zategnutijim odnosima Kosova i Srbije.

Znakovito da ni u ovosedmičnom sastanku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i Vučića u Beogradu nije bilo riječi o Otvorenom Balkanu barem u zvaničnom dijelu. Također, Sjedinjene Američke Države nisu su se oglasile nakon što je Rama obznanio svoje planove, a teško je očekivati da bi Tirana takve vrste stratetških poteza povlačila bez znanja Washingtona.

Ovo je dobra vijest za BiH, jer će okretanjem zemalja regije Berlinskom procesu velikosrpski projekat izgubiti jedno važno sredstvo.

- Naša država proces ekonomskih integracija treba voditi samo u sklopu Berlinskog procesa kao institucionalnog okvira institucija Evropske unije. Berlinski proces ima i konkretan finansijski paket podrške, dok ovaj drugi to nema! Postoji razlika između tzv. Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa.

Mora se znati da se tzv. Otvoreni Balkan ne realizuje u saradnji i po standardima EU-a. Otvoreni Balkan ima za cilj jačanje ekonomske dominacije Srbije i slabljenje ekonomske suverenosti BiH - izjavio je ranije za Faktor prof. dr. Dženan Đonlagić (Demokratska fronta), delegat u Parlamantarnoj skupštini BiH.

Faktor