Realna pretnja

Perspektiva stvaranja Donbasa usred Balkana zbog eskalacije situacije na Kosovu je realna pretnja, upozorio je premijer Albanije Edi Rama, tokom zajedničke press konferencije NATO-a, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, preneo je Albanian post.

Iako je glavna tema razgovora bio rat u Ukrajini, Rama je, kao predstavnik zemlje sa Zapadnog Balkana članice NATO skrenuo pažnju na opasnost koja bi mogla da zapreti u slučaju eskalacije tenzija na sjeveru Kosova.

“Svi moramo da učinimo nešto da to sprečimo, tako što ćemo promovisati dijalog, podići ga na visok nivo u Evropskoj uniji, uz podršku SAD i jasno staviti do znanja preko NATO-a da će Kfor biti tu da garantuje i uspostavi pun integritet u slučaju bilo kakvog prekida do kojeg može doći usled neodgovorne eskalacije”, rekao je Rama.

Prema njegovim riječima, može se razgovarati i o uznemirujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu, odnosno na sjeveru Kosova, gdje su, kaže, prije nekoliko dana i nedjelja povređeni vojnici Kfora.

Izrazio je nadu da će preovladati razum i deeskalacija, jer, kako je rekao, dalja eskalacija situacije može doneti “katastrofalan kraj”.

„Ne želimo da vidimo kraj na Zapadnom Balkanu, jer smo uradili mnogo dobrog posla”, rekao je Rama.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post