BURE BARUTA

Vučić je u vanrednom obraćanju rekao da je u sukobima teže ranjeno troje Srba, kao i 41 pripadnik KFOR-a, među njima najviše pripadnika mađarskog i talijanskog kontingenta

Predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti ocijenio je da na sjeveru Kosova nisu održani organizirani mirni skupovi, već su to bili “protesti ekstremista pod režijom službenog Beograda”.

“Grafiti srpskog nacionalističkog, šovinističkog i pro-kremaljskog karaktera, zajedno s maskiranim ekstremistima koji izvode napade, vandaliziraju i napadaju sve što nije srpsko, glavni su pokazatelji motiva nasilnih akcija”, stoji u priopćenju vlade Kosova.

Osuda nasilnih akcija

U vladinom saopćenju nakon sastanka Albina Kurtija s ambasadorima zemalja Kvinte i šefom EU ureda na Kosovu naglašeno je svi trebaju najoštrije osuditi nasilne akcije.

Na sastanku je istaknuta važnost i potreba za deeskalacijom situacije, navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za izazivanje sukoba optužio upravo Kurtija.

Vučić je u vanrednom obraćanju rekao da je u sukobima teže ranjeno troje Srba, kao i 41 pripadnik KFOR-a, među njima najviše pripadnika mađarskog i talijanskog kontingenta.

Optužio je kosovskog premijera Kurtija da je odgovoran za incidente i sukobe na sjeveru Kosova.

Vučićeve optužbe

Predsjednik Srbije je rekao da su incidenti počeli kad je jedan pripadnik posebnih postrojbi kosovske policije ROSU, “a ne pripadnik KFOR-a”, ispalio više hitaca u pravcu Srba, a jednog od njih pogodila su dva metka. Uslijedio je “odgovor Srba kamenjem i na druge načine“, dodao je Vučić.

On je rekao da “Srbija neće dopustiti progon i pogrom svog naroda na Kosovu” i zamolio zemlje Kvinte da “urazume svoje čedo”, aludirajući na partnerski odnos Zapada prema Kosovu, prenosi Hina.

“Nadam se da nijedan nije životno ugrožen”, rekao je Vučić, ustvrdivši da je za incidente “isključivo kriv Albin Kurti” i da je danima unazad upozoravao na njegove namjere, ali da nitko nije htio čuti i razumjeti ta upozorenja.

Vojska na granicama

On je pozvao Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukobe s NATO-om.

„Ne zato što sam ja ili bilo ko uplašen, već zato što je to ono što Kurti najviše želi – sukob Srba s KFOR-om“, rekao je Vučić.

Dodao je da su snage Vojske Srbije raspoređene “u skladu sa situacijom” i “na mjestima gdje mislimo da je to neophodno”.