Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da su briselske institucije "svesne" da je Srbija glasala protiv zahtjeva Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, prenosi Reporteri.

Međutim, Stano nije želeo da odgovori na pitanje da li EU ovu akciju smatra kršenjem Sporazuma o normalizaciji odnosa koji su Kosovo i Srbija postigli ranije ove godine.

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su 27. februara u Briselu Sporazum o normalizaciji odnosa. Nakon toga, 18. marta u Ohridu, postignut je dogovor oko Aneksa za implementaciju ovog sporazuma.

Član 4. ovog sporazuma kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim institucijama.

I pored toga što Kurti i Vučić nisu potpisali sporazum, EU smatra da je dokument pravno obavezujući za obe strane.

„Razgovori o potpisivanju su potpuno besmisleni i nebitni. Postoji predanost na najvišem političkom nivou za sprovođenjem dogovora i ta obaveza je sada postala uslov u procesu pristupanja za obe strane. Napredak u dijalogu i implementaciji sporazuma će se odraziti na njihov evropski put“, rekao je Stano.

Portparol EU je potvrdio da je dogovor postignut u Ohridu i dalje na snazi i da bi fokus svih trebalo da bude na primjeni svih do sada postignutih dogovora u okviru dijaloga Kosova i Srbije, u kome posreduje Unija.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri