Ministar spoljnih poslova Srbije I

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovaće u utorak (18. april) sjednici Savjeta Evrope, iako je rekao da neće putovati u Strazbur zbog najave da će Kosovo biti primljeno u tu instituciju, prenosi agencija Beta.

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije je potvrđeno agenciji Beta da će ministar Dačić prisustvovati toj sjednici koja će biti održana povodom 20 godina od prijema Srbije u Savjet Evrope.

"Ministar Dačić će u Strazburu pokušati da stopira proceduru za prijem Kosova u Savjet Evrope", rečeno je Beti u Ministarstvu spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je rekao u ponedjeljak da nema namjeru da u utorak ide u Strazbur, ukoliko će dan kasnije Kosovo biti primljeno u tu instituciju.

Dačić je kazao da se na deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma najavljuje da će Komitet ministara Savjeta Evrope otpočeti proceduru prijema Kosova u tu instituciju.

"Kosovo deset godina nije ispunilo svoje obaveze Briselskog sporazuma i zbog toga treba da bude nagrađeno i da na taj dan bude započeta procedura za njegov prijem u Savjet Evrope. To je poruka da Kosovo može da radi šta hoće", izjavio je Dačić.

Kosovo je apliciralo za članstvo u Savjetu Evrope 12. maja 2022.

Aplikaciju Kosova za članstvo u Savjetu Evrope najpre razmatra Komitet ministara, a nakon procjene situacije na Kosovu konačnu riječ daje Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica.

Za prijem neke zemlje u Savjet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Šef kabineta predsjednice Kosova Blerim Vela izjavio je da je članstvo Kosova u Savjetu Evrope u skladu s Briselskim sporazumima iz 2013. i 2023. godine.

On je precizirao da je "članstvo Kosova u Savjetu Evrope u potpunosti u skladu sa sporazumima iz Brisela 2013, tačka 14, i iz Brisela 2023, tačka 4".

Dodao je da je, ako Srbija glasa protiv, to kršenje sporazuma.