Nove geopolitičke okolnosti

Analitičar i novinar iz Sjeverne Makedonije Arben Ratkoceri ocjenjuje da je "cijena" Srbije, u novim geopolitičkim okolnostima izazvanim ratom u Ukrajini, porasla i da zapadne zemlje prave političke ustupke kako bi na svoju stranu pridobile Beograd, prenosi Gazeta express.

Analitičar samatra da su SAD i Evropa promjenile pređašnju politiku i napravile neku vrstu "maženja da uzmu Srbiju pod svoje".

"Američka politika prema Srbiji se značajno promjenila, možda od početka Trumpovog mandata i sada dolaskom demokrata. SAD više nemaju istu politiku ugađanja za Kosovo i sada, posebno sa novim globalnim kontekstima, ukrajinsko-ruskim sukobom, težina Srbije u regionu je porasla zbog njene dualističke politike između Moskve i Zapada. I zato se stvara utisak većeg milovanja Zapadne Evrope i SAD prema Srbiji kako bi je okrenuli svom taboru i ne dozvole zvaničnoj Moskvi saveznika poput Srbije u regionu", naglasio je on.

Ratkoceri smatra da regionu odgovara politika Zapada i da bi savezništvo Srbije i Moskve bilo problematično za male države poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Istakao je da Srbija ima veliki uticaj na okolne zemlje.

"Crna Gora je pod tutorstvom Beograda. Kosovo kroz sjever je srpski element i otvoreni kontekst za konačni sporazum. U Sjevernoj Makedoniji ankete pokazuju prosrpstvo najveće makedonske zajednice", naveo je on.

Izvor: Gazeta ekspress/Kosovoonline