Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci kaže da Ohridski i Briselski sporazum ubrzavaju put Kosova i Srbije u Evropsku uniju, kao i da je Kosovo veoma posvećeno brzom ulasku u EU, prenosi Ekonomija onjajn.

Raci kaže da je moguće da u narednih deset godina sve zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije.

„Postoje neke rasprave u okviru Berlinske inicijative koje su više u formi analiza raznih evropskih instituta po kojima može da se očekuje da u narednih deset godina svih šest država Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije i ako postoji takav zajednički pristup, mislim da je to bolji pristup zbog okolnosti i odnosa koje države imaju među sobom. To bi moralo da se riješi sve zajedno jer zamislite da Srbija uđe prije Kosova, kakav bi problem mogla da nam napravi kada bismo bili blizu članstva”, dodaje Raci.

On ističe da su kopenhaški kriterijumi veoma važni za članstvo u Evropskoj uniji i da su među njima dobrosusjedstvo, regionalna saradnja, mir i zajednički napredak u različitim regionalnim inicijativama.

Bivši zamjenik premijera Kosova Haki Abazi ocjenio je da Srbija nije zainteresovana za integraciju u Evropsku uniju i tvrdi da "Rusija i Srbija pokušavaju da proglase Kosovo neuspelim međunarodnim projektom".

"Mislim da je interes Rusije i Srbije da Kosovo proglase neuspelim međunarodnim projektom. Uopšte ne mislim da je Srbija zainteresovana da brzo ide ka Evropskoj uniji, to je iluzija, ali Srbija želi da ostane strateški partner Rusije za Balkan i most koji povezuje slovenski svijet između država koje su u njegovom sastavu, EU i Rusije na drugoj strani. To je razlog zašto do danas Srbija nije uvela sankcije Rusiji”, rekao je Abazi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online