Premijer Albanije

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je danas da je Albanija u skupštini Savjeta Evrope (SE) prikupila potpise za novu rezoluciju, koja bi osporila rezoluciju Dicka Martyja iz 2011. godine, u kojoj je OVK optužena za trgovinu ljudskim organima.

Rama je na Facebooku naveo da su u rezoluciji Martyja iz 2011. godine, "bez ikakvih činjenica, iznete strašne optužbe na račun OVK za trgovinu ljudskim organima". On je ocjenio da će put pravde za Kosovo biti težak.

"Put pravde za prolivenu krv i slobodu, za mučenike OVK i heroje koji su u Hagu, biće dugačak i bolan, čak i uvredljiv, ali će pravda na kraju trijumfovati, jer nema te sile u svijetu koja će nazvati oslobodilački rat zločinačkim", naveo je Rama.

Parlamentarna skupština SE usvojila je 2011. godine izvještaj specijalnog izvjestioca SE Dicka Martyja i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu, u kojoj je pozvala na međunarodnu istragu.

Albanski parlament je prošle godine usvojio rezoluciju u kojoj se osporavaju tvrdnje iz izvještaja Dicka Martyja o ubistvima ljudi i trgovini organima u Albaniji i na Kosovu i koju je Tirana prosledila Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Izvor: Kosovo Online