Nova runda dijaloga

Premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Ohridu u okviru nove runde dijaloga, a tema sastanka, uz posredovanje šefa evropske diplomatije Josepa Borella, biće implementacija evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Sastanku na Ohridskom jezeru, prisustvovaće u specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, a domaćin skupa je premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Kako sa lica mjesta javlja reporter Kosovo onlajna, sve je spremno za događaj koji bi trebalo da počne u 10.15 sati odvojenim sastancima Vučića i Kurtija sa Borellom i Lajčakom, koji će birti održani na dva odvojena mjesta, u Vili Biljana i Vili Ohrid.

Prethodno će se predsjednik Srbije, po dolasku u Ohrid, sastati u 9.25 sati sa premijerom Sjeverne Makedonije Kovačevskim.

Trilateralni sastanak Vučića i Kurtija sa Borellom i Lajčakom predviđen je poslije 12.15 sati nakon kojeg će se, kako je predviđeno, učesnici pojedinačno obratiti novinarima.

Za dijalog vlada ogromno interesovanje – akreditovano je više od 230 novinara, medju kojima su novinarske ekipe iz regiona, ali i svijeta.

U svojstvu posmatrača na Ohridu se očekuje i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Prethodne večeri, sa Vučićem i Kurtijem, telefonom je razgovarao i Specijalni savetnik u State departmentu Derek Chollet.

Poslije razgovora sa predsednikom Srbije, Chollet je poručio da su se saglasili o važnosti konstruktivnog angažovanja na konsolidovanom predlogu EU, dok je poslije razgovora sa kosovskim premijerom napisao da će impelentacija prijedloga otkriti značajne koristi za obe zemlje i pokazati posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

Juče su o dijalogu, telefonom razgovarali i Josep Borell i američki državni sekretar Antony Blinken, i saglasili se da je pravo vrijeme da se učine značajni koraci u interesu evropske integracije Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online