Usaglašavanje datuma

Zvaničnici Evropske unije ocjenjuju da su javne izjave lidera Kosova i Srbije, u kojima preliminarno iznose uslove, prepreka u organizaciji sastanka na visokom nivou u Briselu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

RSE se poziva na riječi neimenovanog izvora iz EU da „upravo takav javni stav oba lidera, da unapred iznose svoje uslove, predstavlja najveću prepreku za određivanje datuma sastanka”.

Prema riječima izvora RSE, održavanje sljedeće runde razgovora zavisi od toga da li će se lideri Kosova i Srbije „usaglasiti oko datuma prvog razgovora“.

Radio Slobodna Evropa u tekstu podsjeća da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije danas rekao da će ići u Brisel kada Priština bude formirala Zajednicu srpskih opština.

Ta izjava usledila je nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borell rekao da će uskoro biti održan novi sastanak predsjednika Srbije i premijera Kosova, kako bi se nastavili razgovori o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa.

Kurti je prije nekoliko dana izašao sa šest uslova za formiranje ZSO, a SAD i EU su pojačale pritisak na Kosovo da primjeni sporazume postignute 2013. i 2015. godine.

Izvor: Kosovo Online/RSE