Albanski poslanik u Skupštini Srbije

Albanski poslanik u Skupštini Srbije Shaip Kamberi rekao je da ulaže napore da se pitanje Preševa, Bujanova i Medveđe uključi u briselski dijalog, prenosi Reporteri.

„Mi smo posljednjih godina ulagali napore da pitanje Preševa, Bujanovca i Medveđe bude dio dijaloga Kosova i Srbije i kao neophodan dio eventualnog dogovora koji će biti postignut, s obzirom na to da ako ostane čak i diskutabilno pitanje između dvije države u slučaju postizanja eventualnog dogovora, to će biti izvor koji će i u budućnosti generisati krize u odnosima među njima“, azao je Kamberi.

Kamberi ističe da su Preševo, Bujanovac i Medveđe na Kurtijevom dnevnom redu za uključivanje u sporazum, ali da postoji sumnja da li će to prihvatiti i međunarodni posrednici u dijalogu.

"Preševska dolina je bila na dnevnom redu i na dnevnom redu premijera Kurtija, a pitanje je koliko će se postići dogovor sa međunarodnim posrednicima da se ovo pitanje uvede, ali je očigledno da je to na dnevnom redu premijera i Vlade Kosova. Imamo budžet za prošlu godinu i za ovu godinu, imamo kontinuiranu podršku“, rekao je Kamberi na TV1.

Kamberi je prije nekoliko dana poslao pismo američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrielu Escobaru, tražeći da se Preševska dolina uključi u dijalog.

S tim u vezi, on je rekao da SAD, međutim, izbjegavaju ovo pitanje jer oni nisu posrednici u dijalogu, već EU.

„Ali smatramo da bi dio ovog sporazuma trebalo da bude i pitanje Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, vjerujem da možemo da dodamo i ovu temu... SAD su nekako izbjegle odgovornost i obavezu da ovu temu pokrenu, jer oni nisu posrednici u dijalogu“, rekao je Kamberi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri