Razočarenje!

Lider Liberalno demokratske partije u Srbiji (LDP) Čedomir Jovanović ocjenio je da je na Kosovu vanredno stanje, i da se samo očekuje da neko ispali metak i time da znak da "počnemo da se cepamo i ujedamo", jer kao od 1998. i 1999. ništa nismo naučili.

Jovanović je to rekao za "Albanian post", dodajući da “funkcionišemo u ludoj dimenziji, u kojoj krijemo tablice i blokiramo puteve”.

List ga opisuje kao jednog od rijetkih političara u Srbiji koji je priznao nezavisnost Kosova, i koji je odavno zastupao ideju “potpuno van dimenzija balkanskih političara, a tim više srpskih”, da se stvore kulturni i mostovi pomirenja.

U intervjuu povodom nedavnih dešavanja na Kosovu, Jovanović je izrazio razočarenje.

„Imamo problem koji prevazilazi našu moć i razum. Nalazimo se u ludoj dimenziji u kojoj farbamo tablice i rušimo bandere po ulicama, i time potvrđujemo svaki stereotip koji vlada za Balkan u Evropi i svijetu“.

Jovanović je naveo da Srbija nikome ne može biti važnija "od nas koji u njoj živimo, kao što niko drugi ne može da riješi naše probleme".

“Kosovski nesrećni Srbi obilježavaju sopstveni nestanak barikadama i blokadama, koje su rezultat trodecenijskog ludila i danas su ono što su Srbi bili u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, samo što se sada čini još tragičnijim. Kao da ponovo gledamo loš film, koji svaki put izgleda lošije, ali mi na potpuno mazohistički način postajemo učesnici u njemu”, rekao je Jovanović.

Lično je, dodaje, veoma uznemiren kada vidi kamione na ulicama Kosova, u pogrešnoj nadi da nam ti kamioni koji blokiraju put, danas donose ono što nisu mogli da donesu prije 25 i 30 godina.

Na pitanja kako vidi nedavna dešavanja na sjeveru i da li vjeruje da ponavljanje takvih situacija može da eskalira u nešto još teže, odgovara da je situacija zapravo već eskalirala.

“Imate vanredno stanje na Kosovu i mi samo očekujemo da neko ispali metak i da znak da počnemo da se cepamo i ujedamo, pošto nismo ništa naučili od 1998. i 1999. godine, pa mislim da bi bilo logično da uradimo ponovo. Valjda je neko procjenio da je malo ljudi stradalo, raseljeno, nestalo, pa da ispravimo tu statistiku. Za mene je to apsolutno ludo… Naše djece više nema na ovim prostorima i uskoro će biti svejedno koje puteve blokiramo i koje, jer uskoro njima niko neće proći. Nestaćemo”, ukazao je lider LDP-a.

Upitan šta se dešava u dijalogu, a kako vidi francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, Jovanović je rekao da, ako neko može dodatno da zakomplikuje situaciju, to su onda razni pregovarači, koji ne razumeju ni Srbe ni Albance.

Kako kaže, i svijet je postao mjesto brojnih protivrečnosti i klizi u svoje ludilo, u kome nema mjesta za nas, ali svijet ovdje i dalje vidi samo crnu tačku iz koje možda može doći radna snaga, a sve drugo je “u čekaonici”.

“Na kraju smo hodnika. Potpuno je nebitno ko daje kakav prijedlog i ko ima koristi. Kakve Ujedinjene nacije, međusobno priznavanje, sporazumi i slično, kada pokažemo da ne možemo da radimo jedni sa drugima, niti blizu jedni drugih. Jedina sreća u ovoj katastrofi je što smo apsolutno nemoćni”, smatra Jovanović.

Na pitanje da li je lojalnost srpske zajednice Kosovu na testu, u odnosu na mnogo “atraktivniju alternativu”, onu „velike Srbije“, Jovanović je rekao da je od ideje “velike Srbije” ostao samo bajati vic, a da je srpska zajednica na Kosovu svoje postojanje poistovetila sa zabludama, koje su mnogo koštale one koji naivno vjeruju da je bilo kome od “ekstremista u Beogradu” stalo do toga kako žive i koji su im stvarni problemi.

“Ne radi se o aktuelnim vlastima u Srbiji, jer su samo došli na već pripremljen teren… To je temelj naših katastrofa i sve prije ili kasnije završe na istom mjestu. Kada se to desi, zavisi samo od toga koliko se odupirete… Ako ne igraš po njihovim pravilima, onda si izdajnik, kukavica, malo Srbin, a ne vjernik. A, ako se slučajno izvučete iz tog zagrljaja i pokušate nešto da uradite, onda ćete dovesti u pitanje svoj život. Danas je Vučić taj koji dobro zna koliko njih čeka da ga gurne u kanal, dok mu sa TV Hepi poručuju da samo on može da spase Srbiju”, rekao je Jovanović.

Na konstataciju da je Srbija i dalje jedina država u Evropi (osim Bjelorusije) koja još nije uvela sankcije Rusiji, Jovanović je rekao da Srbija već 30 godina pogrešno bira svoje prioritete i prijatelje, a samim tim, kada sve radite pogrešno, činjenica je da ništa korisno za vas i vaše društvo neće izaći.

“Rusiji nije potrebna Srbija i mi postojimo na njenoj mapi samo onoliko koliko postajemo važni ako možemo nešto da uradimo za njih, ali uvek pod uslovom da podelimo nagradu tog bratstva”, rekao je Jovanović.

Kaže da smo došli dotle da je srpski nacionalizam zaista ruski i da smo patriote samo ako volimo Rusiju i Srbiju.

“Ne razumem nijednog ludaka koji se bavi ruskom agresijom kao da igra video igrice… Mi ovdje znamo šta su rat, patnja i izbjeglice i ako poslije svega ovoga nekome opet zatreba, ne možemo mu pomoći u njegovom ludilu”, rekao je Jovanović.

Na konstataciju lista da danas Srbiju vodi autoritarni lider poput Aleksandra Vučića, te pitanje zašto neka druga partija sa drugim idejama više ne može da pobjedi na izborima u Srbiji, odgovara - da bi neko pobjedio Vučića ili njegovu politiku, to mora da bude alternativa, a ne loša i neuspjela kopija Vučića.

“Nema izbora, ni sreće u zemlji koja je toliko zatrovana nacionalizmom i agresijom, pa postaje nebitno ako slušate Jeremića, Šešela, Vučića, Vulina ili Đilasa. Kada ovako postavite stvari, onda ne čudi da na izborima dobija samo onaj ko se zapravo bavi politikom, dok drugi ostaju u nadi da će ga oni zamjeniti. Ali, naravno, samo pod jednim uslovom, a to je da oni nikada radikalno ne promjene Srbiju i ostanu u istim koordinatama srpske katastrofe, zbog koje ćemo poslije 50 ili 100 godina potpuno nestati kao narod”, rekao je Jovanović.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline