Pređeno nekoliko crvenih linija

Paulo Rangel i Romeo Franz pozvali su Evropsku uniju da slijedi politiku SAD-a i Velike Britanije i nametne sankcije predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska.

Izvjestitelj Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel pozvao je Evropsku uniju da slijedi politiku SAD-a i Velike Britanije i nametne sankcije predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku zbog ponašanja protivnog Ustavu Bosne i Hercegovine.

Izjava koju je, uz Rangela iz grupacije Evropske narodne partije (EPP), potpisao i Romeo Franz iz njemačkih Zelenih, koji je predsjedavajući delegacije EP-a za odnose s Bosnom i Hercegovinom, direktna je reakcija na neustavno obilježavanje 9. januara kao dana RS-a te na Dodikovo odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Rangel i Franz ocjenjuju da je proslava 9. januara nedvojbeno krivično djelo, jer je protivna presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a odabir Istočnog Sarajeva za tu manifestaciju smatraju posebno “provokativnim i ciničnim”.

‘Slijediti sankcije SAD-a i Britanije’

Dodatno osuđuju činjenicu da su u tome učestvovali i ministri iz vlada Srbije i Crne Gore.

Odlikovanje Putina, kojeg je Dodik nagradio zbog podrške RS-u, dvojica europarlamentaraca smatraju direktnim dokazom da vlasti tog bh. entiteta gaje prezir prema osnovnim evropskim vrijednostima.

“Pređeno je nekoliko crvenih linija i krajnje je vrijeme da se međunarodna zajednica odmakne dalje od snažnih verbalnih izjava i poduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji i dalje svjesno i sistematski podrivaju ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima”, piše u izjavi dvojice europarlamentaraca.

Podsjetili su da je EP u julu 2022. godine pozvao članice Unije i druge zemlje da slijede primjer SAD-a i Velike Britanije i ciljanim sankcijama kazne one koji ugrožavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, posebno Dodika.

Aktuelni predsjednik RS-a pod američkim je sankcijama još od 2017. godine i zabranjeno mu je putovanje u SAD, zamrznuta mu je imovina u toj zemlji, a američkim je državljanima zabranjeno da s njim posluju.

‘Podrivaju teško stečeni mir u BiH’

Velika Britanija jednake je mjere Dodiku uvela u aprilu 2022. godine, a na popis sankcioniranih dodala je njegovu blisku saradnicu Željku Cvijanović, koja je nakon toga ipak izabrana za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Ovo dvoje političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje prijetnja je za stabilnost i sigurnost širom Zapadnog Balkana”, pisalo je u obrazloženju britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Unutar EU-a do sada nije bilo saglasnosti za sankcije Dodiku i njegovim saradnicima.

Mađarska, čiji premijer Viktor Orban gaji bliske odnose s Dodikom, najavila je da će takav prijedlog blokirati ako on dospije do Evropske komisije ili Evropskog vijeća.