Savjetnik State departmenta

Savjetnik State departmenta SAD Derek Chollet otputovaće na Kosovo, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Belgiju, zajedno sa međuagencijskom delegacijom od 11. do 17. decembra. Ovo je saopštila Kancelarija za medije State departmenta SAD.

„Ova posjeta će podvući trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu regiona“, navodi se u saopštenju.

Tako će 12-13. decembra, savjetnik Chollet doputovati na Kosovo, gdje će se sastati sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima kako bi razgovarali o nastavku saradnje po raznim pitanjima, uključujući napore SAD da unaprede integraciju Kosova u europske i euroatlantske strukture.

U ovom slučaju uključena je i tema dijaloga koji vodi EU, da se postigne sveobuhvatan sporazum za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, uz uzajamno priznanje u srcu sporazuma, prenosi RTKlive.

„Savjetnik Derek Chollet će 13. decembra nastaviti put Srbije, gdje će sa rukovodstvom Vlade Srbije razgovarati o energetskoj bezbjednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije za članstvo u EU“, piše on u saopštenju.

„On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbjednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU radi postizanja sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Kosovom.

Savjetnik Derek Chollet 14. decembra putuje u Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju, dok će 15. decembra putovati u Crnu Goru, a potom u Hrvatsku, prenosi RTKlive.

Potom će otputovati u Belgiju od 16. do 17. decembra kako bi razgovarao o saradnji sa evropskim partnerima u nizu globalnih pitanja, uključujući kontinuiranu podršku Ukrajini, putu pridruživanja EU i evropskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana, bezbjednosnoj energiji i dijalogu uz posredovanje od strane EU između Kosova i Srbije.