Nemaju kapacitet

Kurdske snage na sjeveroistoku Sirije saopštile su za BBC da će možda biti prinuđene da prestanu da čuvaju kampove u kojima se drže militanti Islamske države i njihovi rođaci. Sirijske demokratske snage objavile su da više nemaju kapacitet da čuvaju ove kampove, zbog napada turske vojske. Prema informacijama "A2 CNN", u jednom od ovih kampova, Al Havl, nalazi se i 13 Albanaca, prenosi Koha.

Turska je sprovela nekoliko operacija u regionu, nakon bombaškog napada u Istanbulu u kojem je život izgubilo šest ljudi, a više desetina je povređeno. Turska država krivi kurdske snage za podršku teroristima, što je takođe donelo napetost u odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sirijske demokratske snage (SDF) uglavnom se sastoje od kurdskih militanata, koje SAD podržavaju oružjem. Oni su negirali bilo kakvu umješanost u napad u Istanbulu.

Šef FSD-a, general Mazlum Abdi, rekao je za BBC da će turske vojne operacije pomoći ponovnom oživljavanju terorističke grupe ISIS.

"Ovo bi dovelo do drugog građanskog rata u Siriji i naše operacije protiv ISIS-a bile bi poremećene. Borili smo se i pobjedili ISIS u saradnji sa međunarodnom koalicijom, dok će sada Turska potkopati ceo napor", rekao je on.

Al-Havl je najveći kamp u kojem se drže militanti ISIS-a i njihove porodice. Kako prenosi BBC, tamo živi preko 50.000 ljudi, preko 60 odsto žena i djece.

Abdi je upozorio da će, ako se turski napadi nastave, to direktno uticati na sposobnost njegovih snaga da obezbjede kamp.

"Bićemo zauzeti zaštitom naših ljudi i nećemo moći da čuvamo logore. Turske vlasti su gađale civilna naselja, stanice za proizvodnju struje ili nafte. To će dovesti do masovnog raseljavanja ljudi", rekao je Abdi.

U maju ove godine, Albanija i Kosovo izveli su najnoviju operaciju repatrijacije svojih državljana iz Sirije i Iraka. Vlasti su saopštile da su četiri žene i devetoro djece između 6 i 16 godina iz Albanije stigle na prištinski aerodrom "Adem Jashari" zajedno sa ostalim građanima Kosova koji su pobjegli iz paklenih kampova.

Operacija repatrijacije albanskih državljana iz bivših konfliktnih zona u Siriji i Iraku sprovedena je u okviru bilateralne albansko-kosovske saradnje i uz podršku američkih partnera kroz koordinaciju sa njihovim diplomatskim štabovima u Prištini i Tirani.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline