Rješenje

Prvi potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Artan Grubi ocjenio je da treba uzeti primjer njegove države u zatvaranju otvorenih pitanja kada je riječ o Kosovu i putu u evropsku budućnost, prenosi Ekonomija onlajn.

Grubi je naveo da nema drugog rješenja osim priznavanja nezavisnosti Kosova od Srbije, dodajući da je to zaključak koji Sjeverna Makedonija podržava i prihvata.

Prema njegovim riječima, političke elite na Kosovu i u Srbiji treba da uzmu primjer Sjeverne Makedonije u odnosima sa Grčkom i Bugarskom u zatvaranju bilateralnih sporova kako bi utrli put za budućnost.

"Nema drugog rješenja za otvoreno pitanje u jugoistočnoj Evropi između Kosova i Srbije bez priznanja nezavisnosti Republike Kosovo od strane Republike Srbije. Ovo je konačni rezultat koji podržavamo i jedini koji prihvatamo", rekao je Grubi u intervjuu za Kosovo press.

On je istakao da Kosovo treba da otvori perspektivu za članstvo u NATO i Evropskoj uniji, dodajući da ga podržavaju da ostvari te težnje.

"Kosovo ne može da ostane najizolovanija zemlja u Evropi, Kosovo mora da otvori svoju perspektivu za članstvo u NATO, mora da otvori perspektivu za članstvo u Evropskoj uniji i za to ima našu apsolutnu podršku, bez ikakve sumnje i mi smo 100 odsto u tome,  dostupnost agende i cilj Albanaca na Kosovu da ostvare ove težnje, uključujući dijalog sa Srbijom, opet na primjeru Sjeverne Makedonije ili Bugarske. Teške odluke donose korist građanima Kosova, ali i građanima cijelog Zapadnog Balkana", naveo je Grubi.

On smatra da bi Priština, Tirana i Skoplje trebalo više da koordiniraju u spoljnoj politici, čak, kako je naveo, kasne u tim naporima.

Povodom inicijative premijera Albanije Edija Rame da se odbace optužbe iz Rezolucije Savjeta Evrope za trgovinu organima, sačinjene na osnovu izvještaja Dicka Martija, Grubi je naveo da Priština, Tirana i Skoplje treba mnogo više da koordiniraju u spoljnoj politici, posebno u "odbrani vrijednosti oslobodilačkog rata OVK, ali i napora svih Albanaca u jugoistočnoj Evropi, za slobodu, pravdu, jednakost i nezavisnost na Kosovu, kao i međusobno priznanje Kosova i Srbije".

"Ovakva koordinacija naših aktivnosti je neophodna i cijenim da kasnimo sa ovim naporima i ja bih podržao inicijativu da li je od premijera Kurtija ili premijera Rame, a oni nas uvijek podržavaju. Nikakva šteta Kosovu ne može doći iz Skoplja ili Tirane, naprotiv, ono će imati apsolutnu podršku u bilo kojoj inicijativi, regionalnoj, kontinentalnoj ili globalnoj", kaže potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije.

Premijer Albanije Edi Rama je prije nedjelju dana govorio u Strazburu gdje je zatražio od Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da promeni rezoluciju iz 2011. godine i odbaci optužbe za trgovinu organima koje se pominju u izvještaju senatora Dicka Martija.

Prema njegovim riječima, kosovske institucije i poolitičke partije treba da podrže inicijativu albanskog premijera Rame koji je zatražio da Parlamentarna skupština Savjeta Evrope promjeni rezoluciju iz 2011. godine i odbaci optužbe za trgovinu organima koje se pominju u izvještaju senatora Dicka Martija.

"Cijenim da je ovo inicijativa koju treba da podržimo svi, institucije Kosova, političke partije, civilno društvo, akademski svijet i ne samo Kosovo već svi Albanci gdje god da žive, iz razloga što je ova mrlja nepravedna, etiketira napore cijelog albanskog naroda za demokratiju, za slobodu, za nezavisnost i cijenim da ćemo uspjeti ako ujedinimo naše napore", kaže Grubi.

Povodom situacije u Sjevernoj Makedoniji, Grubi kaže da je uticaj Rusije vidljiv iz parlamentarnih političkih partija koje otvoreno podržavaju rusku agresiju u Ukrajini.

"Mi smo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja zvanično ima političku stranku koja je ogranak Putinove partije u Rusiji i koja djeluje u Sjevernoj Makedoniji, a imamo i drugu parlamentarnu stranku sa dva poslanika koja otvoreno podržava rusku agresiju u Ukrajini, a stavljena je u službu ruskih agendi u Sobranju Republike Sjeverne Makedonije, ne priznaje nezavisnost Kosova, ne priznaje Ohridski sporazum, a u svom programu ima oduzimanje priznavanja Kosova, otkazivanje Ohritskog sporazuma, koji garantuje prava Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, a nažalost bila je i u koaliciji sa albanskim opozicionim partijama i VMRO-DPMNE za uništenje proevropske vlasti u zemlji", rekao je Grubi.

Kako je naveo, ruski uticaj u Sjevernoj Makedoniji je evidentan i u svim tim destabilizujućim scenarijima prema parlamentarnoj većini.

Grubi, međutim, kaže da je tamošnja koalicija stabilna, ali ističe potrebu za saradnjom sa proevropskim partijama u Skupštini, kako bi se postigla primjena sporazuma sa Bugarskom.

"Ali za to je potrebno 80 glasova, dok tamošnja većina broji samo 64 poslanika. Otvorili smo poziv svim proevropskim snagama koje učestvuju u Sobranju Republike Sjeverne Makedonije da nam se pridruže, posebno u nastojanju da promjenimo ustav u cilju sprovođenja bilateralnog sporazuma koji imamo sa Bugarskom, preambulu Ustava i uključivanje bugarske, crnogorske i hrvatske zajednice u preambulu Ustava Sjeverne Makedonije, za šta nam je potrebno ukupno 80 poslanika. Zato smo uputili poziv da u narednim danima i nedjeljama pristupimo svim proevropskim snagama u Skupštini u saradnji, što bi donelo proevropski duh u Skupštinu i našu zemlju, što bi omogućilo ustavne promjene", rekao je Grubi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online