Mišljenje analitičara

Primetna je povećana posvećenost SAD i EU smirivanju tenzija u regionu Zapadnog Balkana, posebno između Kosova i Srbije, ocjenjuju stručnjaci za međunarodne odnose, prenosi Ekonomija onlajn.

Profesor međunarodnih odnosa Afrim Hoti ocjenio je da sve češće posjete stranih diplomata Kosovu imaju za cilj otklanjanje tenzija između Kosova i Srbije, koje su povećane nakon  rata u Ukrajini i dodaje da je Zapad zainteresovan za sprečavanje bilo kakvog konflikta na Balkanu.

"U posljednje vrijeme to se vidi, posebno tokom ljeta, a taj pritisak dolazi uglavnom u onim slučajevima kada dođe do porasta tenzija", rekao je Hoti.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi izjavio je da bi posjete stranih državnika Kosovu trebalo da budu još češće i da nije dobro što je Kosovo dugo bilo bez ambasadora u mnogim zemljama.

"Dakle, spoljna politika mora da se posmatra u kontinuitetu, tako da se ne usuđujemo da imamo prekide. Nažalost, dugo smo imali prekide, posebno kada je ova grarnitura došla na vlast. Ne zaboravimo da dugo nismo ni imali ambasadore, a kad nemate ambasadore nemate ni glas u tim zemljama. Nedavno su postavljeni novi, a onda i adaptacija novog ambasadoria u jednoj zemlji nije lak proces, posebno ako imamo u vidu znajući da je Kosovo mala i beznačajna zemlja", rekao je Arifi.

Arifi je ocjenio i da bi Kosovo više trebalo da koristi situaciju oko rata u Ukrajini i zahtjeva priznanje od Srbije.

"Moramo tražiti to međusobno priznanje, jer samo u tom obliku rješavamo vjekovni problem između Albanaca i Srba, inače će svaki drugi sporazum biti polovičan i ne riješava pitanje trajnog ili održivog mira“, rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online