Albanski analitičar

Albanski analitičar Mero Baze kazao je da je mržnja predsjednice Kosova Vjose Osmani prema Albaniji uočena tokom govora premijera Edija Rama na Generalnoj skupštini UN, kada je Rama branio Kosovo umjesto nje, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema mišljenju analitičara Baze, izgleda da Vjosa Osmani ne može da podnese Albaniju čak ni kada brani Kosovo.

"I da bi opravdala svoju sramotu u sali, kada je njenu zemlju branio premijer Albanije, dok je tražila od američkog predsjednika fotografiju sa Duom Lipom, prasnula je na Glasu Amerike optužujući Edija Ramu da je spasio Srbiju. Zamislite predsjednicu male zemlje kao što je Kosovo, koja je pozvana u Skupštinu UN, a tamo najpopularniji govor za njenu zemlju drži premijer Albanije”, objašnjava Baze.

Baze smatra da je Vjosa Osmani bila besna na Ramu jer je održao govor i štito Kosovo umjesto nje.

"Zamislite frustraciju žene poput nje, koja ponovo ima priliku da bude u centru pažnje, ne zbog svojih lokni, već zbog svoje zemlje, bila je bijesna na onoga ko je štitio njenu zemlju“, dodaje Baze.

Prema mišljenju analitičara, njen najveći neprijatelj u toj prostoriji zaista je bio Edi Rama.

"Učinio je nepotrebnim njeno prisustvo u UN, vezano za Kosovo. Natjerao ju je da se osjeća loše što Albanija, koju mrzi, štiti Kosovo. I iznad svega, učinila je to da zaštiti svoje političke neprijatelje, zbog kojih se osjeća dobro jer su u zatvoru. Niko nikada gore od toga nije uradio Vjosi Osmani. Čak ni Srbija“, kazao je Baze.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online