Potvrdili posvećenost dijalogu

Samit lidera Procesa Brdo-Brioni završen je usvajanjem šest zaključaka u kojima su lideri Zapadnog Balkana, između ostalog, pozvali na ubrzani proces evropskih integracija i potvrdili snažnu posvećenost dijalogu kao jedinom održivom rješenju postojećih razlika i otvorenih političkih pitanja u regionu.

"Mi lideri Procesa Brdo-Brioni ponavljamo politiku proširenja EU kao najdirektnijeg doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u našem regionu i više nego ikada geopolitičko pitanje. Pozivamo na ubrzani proces evropskih integracija, u skladu sa dobro uspostavljenim uslovima za članstvo u EU", navodi se u prva dva zaključka.

U zaključcima koje je na Twitteru objavio slovenački predsjednik Borut Pahor, lideri su pozvali da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata do kraja 2022. godine, kao i na ukidanje viznog režima za ceo Zapadni Balkan do kraja 2022. godine.

"Pozivamo EU da stane rame uz rame sa Zapadnim Balkanom u ublažavanju posljedica preteće ekonomske i energetske krize. Ponovo potvrđujemo našu snažnu posvećenost dijalogu kao jedinom održivom rješenju postojećih razlika i otvorenih političkih pitanja u regionu", navodi se u dva posljednja zaključka.

Izvor: Kosovo Online