State department

Iz State departmenta poručuju, nakon dogovora Kosova i Srbije o dokumentima i slobodi kretanja, da su uvjereni da je dijalog mehanizam kroz koji Kosovo i Srbija treba da postignu sveobuhvatni sporazum, prenosi Gazeta Express.

Takođe navode da SAD vjeruju da će dijalog biti okončan normalizacijom odnosa i otključati evropsku budućnost Srbije i Kosova.

"Pitanja se rješavaju kroz dijalog uz posredovanje EU, koji SAD podržavaju. Vjerujemo da je dijalog kanal i mehanizam kroz koji Srbija i Kosovo postižu sveobuhvatan sporazum koji će se okončati normalizacijom odnosa dvije zemlje koji će otključati evropsku budućnost obe zemlje", navodi se u odgovoru portparola State departmenta Gazeti exspress.

Kako se dodaje dijalog je u velikoj meri uticao na rješavanje sporova između Kosova i Srbije.

"U međuvremenu, iako dijalog ima taj strateški fokus, on se takođe pokazao kao veoma važan i veoma fleksibilan mehanizam za rješavanje sporova. Dakle, očekujemo da ćemo do kraja mjeseca, na osnovu obaveza obe strane i napornog rada specijalnog predstavnika za Evropsku uniju, pronaći način da idemo napred na miran način", navode iz State departmenta.

Jučer je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borell saopštio da su Kosovo i Srbija postigli dogovor o identifikacionim dokumentima i slobodi kretanja.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express