Numbeo

Glavni grad Albanije, Tirana, nalazi se 232. mjestu prema troškovima i kvalitetu života, podaci su Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, prenosi Reporteri.

Albanska prestonica prvi put je uvrštena na rang listu sredinom 2020. godine, kada je bila na posljednjem mjestu u Evropi, na 218. mjestu, ali se od tada plasman samo pogoršava.

Najlošije ocjenjene oblasti su zdravstvena zaštita, kupovna moć, zagađenje....

Tirana je na 44. mjestu najskupljih od 254 prestonice kada se posmatraju odnos cijene nekretnina i prihoda.

"Kupovina stana u prestonici Albanije jednako je skupa u odnosu na prihode kao i kupovina stana u Londonu, Milanu, Rimu ili Minhenu", navedno je.

Po indeksu zagađenja, albanska prestonica je na 242. mjestu, najzagađenija u Evropi i među posljednjim gradovima na ovoj rang listi.

Prema indeksu saobraćaja Tirana je na 181. mjestu, ali je bolje pozicionirana od velikih svjetskih prestonica poput Londona ili Pariza.

Ali, po indeksu kupovne moći (koji meri kupovnu moć u odnosu na njujorški prosek) albanska prestonica je među poslednjima, na 231. mestu.

Kada je u pitanju zdravstvena zaštita, Tirana je na 246. mjestu, poslednja u Evropi i svrstana je među devet gradova sa najlošijom zdravstvenom zaštitom.

U klimatskom indeksu, je prestonica rangirana na 85. mjestu, sa relativno pogodnom klimom.

U indeksu bezbjednosti Albanija je na 131. mjestu, bolje od regiona (Skoplje, Podgorica), ili od Barselone, Torina, Rima.

Kada procjenjuje kvalitet života Numbeo koristi formulu koja uzima u obzir kupovnu moć, zagađenje, troškove života, bezbjednost, zdravstvenu zaštitu, vrijeme boravka u saobraćaju, klimu kao i odnos cijena nekretnina prema prihodima.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri