Jer nije bio u Tirani

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi kritikovao je premijera Kosova Albina Kurtija jer nije bio u Tirani na Samitu o Planu rasta za Zapadni Balkan i ekonomskom približavanju.

Krasniqi je rekao da je Kurti izabrao da drži prazna predavanja u Severnoj Irskoj, umjesto da iskoristi priliku u kojoj Kosovo može imati koristi od stotina miliona eura investicija. Naglasio je da je Kurti odlučio da se samo virtuelno pojavi u Tirani putem video prenosa, što smatra "neodgovornim i glupim".

"U Tirani se održava zajednički samit Evropske unije sa Zapadnim Balkanom sa fokusom na Planu rasta – inicijativi za konkretna ulaganja EU u zemlje našeg regiona. Vrijednost koju je EU izdvojila za ovaj plan za period 2024-2027 je šest milijardi eura, a već je potvrđena mogućnost da Kosovo ima koristi od stotine miliona eura investicija. I upravo na ovom samitu, među najvažnijim za našu zemlju, premijer Kosova je odlučio da ne učestvuje. Umjesto toga, odlučio je da provede nedjelju u Sjevernoj Irskoj, držeći prazna i neefikasna predavanja u školama", poručio je Krasniqi.

Dodaje da je "nevjerovatna ta Kurtijeva neodgovornost i bjekstvo od njegovih primarnih obaveza kao premijera".

"Jedno je jasno. Ovakvim pristupom premijera Kurtija Kosovo neće imati koristi od novih investicija, a već smo pod sankcijama koje je EU uvela našoj zemlji. Neupućeni, neodgovorni premijer koji pati od kompleksa inferiornosti, na nesreću Kosova, neće moći da produbi ni odnose širom Albanije, a kamoli regionalne i evropske“, piše Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri