Njemački kancelar

Samit Zapadnog Balkana biće održan u novembru ove godine u Berlinu kako bi se dao novi podsticaj "Berlinskom procesu", najavio je danas njemački kancelar Olaf Scholz, a saopštila njemačka vlada, prenosi RTV.

Scholz je, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom u Berlinu, tokom kojeg je jedna od tema bilo i proširenje EU na Zapadni Balkan, rekao da bi mogao da bude postignut dogovor o daljim konkretnim koracima za evropske integracije Zapadnog Balkana.

Scholz je ukazao da je Zapadnom Balkanu 2003. godine obećana brza i realna EU perspektiva, ali je ocjenio da se od tada malo toga dogodilo, prenela je STA.

On je poručio da bi Njemačka i Slovenija volele da sarađuju na davanju novog podsticaja procesu pristupanja Zapadnog Balkana EU.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o posljedicama rata u Ukrajini, prije svega energetskoj krizi, a Golob je ocjenio da je veoma ambiciozan, ali dostižan cilj da se zima preživi bez ruskog gasa, ukoliko EU bude sarađivala.

Scholz je rekao da će EU morati da učini sve da smanji energetsku zavisnost od Rusije i ukazao na pokušaje da se uspostavi infrastruktura, koja bi omogućila kratkoročno vađenje nafte i gasa iz drugih izvora.

Dvojica lidera založila su se za to da se nastavi pružanje političke, vojne i humanitarne pomoći Ukrajini, kao i sankcije Rusiji.

Izvor: RTV