Susret u Prištini

Premijer Kosova Albin Kurti sastaće se u ponedjeljak u Prištini sa premijerom Albanije Edijem Ramom u trenutku kada odnosi dva lidera ne izgledaju nimalo dobro, prenosi Gazeta express.

U stvari, kako navode, Kurti i Rama se već neko vrijeme ne sastaju kao dobri prijatelji.

Međutim, loše odnose sa Kurtijem demantova je sam Edi Rama tvrdeći da je riječ o "izmišljotini".

Dobri odnosi negovani su u prošlosti, kada se Kurti, kao opozicionar, povremeno sastajao sa premijerom Albanije, koji je gajio velike simpatije prema Pokretu Samoopredjeljenje, tada najbuntovnijoj stranci na Kosovu, za koju je rekao da namjerava da dođe na vlast i vlada bez skandala.

Rama je prošle godine postao i Kurtijev politički protivnik, kada je Kurti izašao na izbore u Albaniji kako bi ubedio građane da je "Ramina vlast slaba i korumpirana".

Samoopredjeljenje je predstavio kao spas za ljude koji su ipak ponovo podržali Ramu. Kampanja je uključivala odlazak kosovskih ministara u Tiranu, koji su podržali tri kandidata Samoopredjeljenja.

Prvi javni sukobi Rame i Kurtija, kako podsjećaju, počeli su sa inicijativom "mini Šengen", tačnije "Otvoreni Balkan" jer se ovoj inicijativi od početka protivio Kurti, a Rama je izražavao prezir svaki put kada mu je rečeno da to nije u interesu Kosova.

Gazeta navodi da čovek koji je svojevremeno Samoopredjeljenje nazvao "nacionalnim bogatstvom" teško da sada ima isto mišljenje. Rama izgleda nervozno kada tvrdi da bi Kosovo trebalo da se pridruži "Otvorenom Balkanu". U ovoj inicijativi, Ramin najbolji partner je sada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ramine izjave u kojima se poziva na pomirenje i poručuje "da ne budemo taoci prošlosti" Kurtiju se sigurno ne dopadaju budući da stalno naglašava da se Srbija nije "distancirala od prošlosti" i  priznala "zločine na Balkanu za koje je odgovorna".

Iako Kurti ne reaguje na Ramine poruke, lideri Samoopredjeljenje u Albaniji oštro ga krtikuju kada priča o Kosovu.

Ne izgleda kao da će uskoro prestati sukobi i hladan odnos Kurtija i Rame, koji je počeo čim su se dvojica lidera izjednačili po funkcijama.

Nakon što je Samoopredjeljenje prvi put pobjedilo na parlamentarnim izborima na Kosovu, Kurtijev sastanak sa Ramom u Tirani trajao je satima.

Ali, nakon narednih sastanaka, na zajedničkim konferencijama, njih dvojica su iznosili potpuno suprotne stavove, uglavnom o "Otvorenom Balkanu".

Rama stalno poručuje da ne razumije odbijanje Kosova da se pridruži ovoj inicijativi.

"Ne mogu reći da sam oduševljen imenom “Otvoreni Balkan”, jer budući da je tamo lider Srbije koji se ne suočava sa prošlošću svoje zemlje. “Otvoreni Balkan” više liči na Balkan otvoren za uticaje istoka, posebno iz Ruske Federacije, ali i Kine, kao i Balkana otvorenog za autokratiju, korupciju, ratne zločince koji su, kao što svi znamo, i dalje masovni u Srbiji", izjavio je Kurti u avgustu prošle godine.

Posljednji sukob između vlada na Kosovu i Albaniji jeste u vezi sa muzičkim festivalom "Sunny Hill", koji organizuje Dukagjin Lipa, otac čuvene pjevačice Due Lipe, a koji je iz Prištine preseljen u Tiranu.

U Albaniji su to objavili sa velikim entuzijazmom. Nakon što je gradonačelnik Tirane Erion Veliaj objavio na Instagramu, premijer Albanije Edi Rama bio je veoma srećan.

Aktivista Samoopredjeljenja Arber Zaimi optužio je Ramu za "predatorsko ponašanje", rekavši da daje poruku da će od sada, kad god Vlada Kosova bude pregovarala o bilo kom poslu, morati da pronađe ravnotežu između javnih i privatnih interesa.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express