Njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz je, na pitanje o regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, rekao da prioritet daju zajedničkom regionalnom tržištu i da je Berlinski proces forum koji dovodi zemlje Zapadnog Balkana u EU, prenosi Ekonomija onlajn.

"Što se tiče Otvorenog Balkana, želim da jasno stavim do znanja da dajemo veliki prioritet zajedničkom regionalnom tržištu za koje smatramo da treba da napreduje i da se pitanja unutar njega mogu realizovati i krenuti napred", rekao je Scholz i najavio da će na jesen organizovati konferenciju u okviru Berlinskog procesa.  

Scholz je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albinom Kurtijem naveo da zemlje koje žele da se pridruže EU moraju da poštuju pravila slobode kretanja.

"Svi treba da idu u EU, tamo ionako važe pravila slobode kretanja", naveo je Scholz.

Scholz je ranije rekao da je Berlinski proces znak da će Njemačka, sa svim mogućnostima koje ima, pomoći zemljama Zapadnog Balkana da uđu u EU.

"Berlinski proces je znak da će Njemačka, sa svim svojim mogućnostima, pomoći zemljama Zapadnog Balkana da u dogledno vrijeme uđu u EU. Ovo smo postavili kao prioritet. Ali mi tu ne možemo ništa, važno je da učesnici u ovom procesu rade", rekao je Scholz.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online