Jasna poruka

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani navela je da se, nakon početka rata u Ukrajini, mora poslati poruka Rusiji, ali i "onima koji su uz Rusiju" i koji joj pomažu, prenosi RTCG.

"Kosovo snažno osuđuje rat u Ukrajini i pokazuje solidarnost sa ljudima u Ukrajini. Još jednom kao na Balkanu devedesetih, mir će pobjediti", poručila je Osmani na Samitu za demokratiju u jugoistočnoj Evropi koji se održava u Budvi.

Ona je navela da je bitno da se Zapadni Balkan u potpunosti usaglasi sa sankcijama Evropske unije. Kako je dodala, do sada su Crna Gora, Kosovo i još neki u regionu, bili među prvima koji su uveli te sankcije.

"Ne svi, nažalost. Zato još jednom pozivam EU da pošalje veoma jasan signal onima koji ne osuđuju i koji pomažu ili joj daju vještačko disanje", poručila je Osmani.

Upitana da prokomentariše sporazum o demarkaciji Crne Gore, ona je podsjetila da je Parlament Kosova ratifikovao tri dokumenta iz tog sporazuma.

"Zato vjerujem šta god je ratifikovano u našem parlamentu predstavlja put ka naprijed. To znači da, u ovom trenutku, ovo ne treba da bude pitanje za političare. Ne treba da političari pričaju o nečem što su raspravili eksperti", rekla je Osmani.

Ona je kazala da treba stvoriti zajednički tehnički komitet, koji će postaviti granice na osnovu zajedničke ekspertize oko koje će se usaglasiti.

Izvor: RTCG