Obezbjedila svoje mjesto

Generalni direktor italijanskog odjeljenja za borbu protiv mafije (DIA) Mauricio Valone izjavio je da albanska mafija radi za kalabrijsku mafiju "Ndrangeta", na tržištu droge, a italijanski list "II post" piše da je albanska mafija obezbjedila svoje mjesto na evropskom tržištu kokaina, prenosi Albanian post.

"Više od 30 godina u region Ligurije prisutan je veliki broj mafijaških klanova. Ali istražitelji su uspjeli da se izbore sa infiltracijom“, rekao je Valone.

Prema njegovim riječima, Đenova je luka koja je u posljednje vrijeme pod budnim nadzorom istražitelja, o čemu svjedoči velika količina zaplenjene droge.

Valone je govorio o "komandovanjem mafijom u prestonici“. U svom iskustvu delotvornog u redovima pravde, on je ukazao na to kako se koncept mafije promjenio u ovih 30 godina.

Prema njegovim riječima, mafijaši nisu jedini koji ubijaju protivnika ili policajca, već oni koji imaju važno mesto u kancelariji za pranje novca.

"Naš zadatak je sada da pratimo kuda ide novac, finansijski tokovi, ulaganja u kompanije i međunarodna tržišta, jer samo na taj način, oduzimanjem novca mafijaškim organizacijama, možemo oduzeti njihovu moć“, rekao je direktor on.

On je kazao da među mafijaškim grupama koje vladaju u Rimu i okolnim provincijama ima mnogo razlika.

"Postoje mnoge razlike između mafije na jugu, u poređenju sa onim što možete naći ovde ili na sjeveru. Prije svega, moramo da razbijemo mit", kazo je on.

Valone kaže da  "Ndrangeta” u sjevernoj Italiji posjeduje više noćnih klubova, a da je infiltracija zloglasne "Komore" i mafije uopšte u Rimu veća nego što se zna.

Tip kriminalne strukture koja upravlja Rimom nije ista kao u Napulju, gdje trenutno dva veoma moćna klana "Kamore" dijele teritorije.

Nije moglo da izostane ni pominjanje albanske mafije, koja je za njega pojačala saradnju sa italijanskom.

Ali, Valone ne vjeruje da je albanska mafija pretnja po Italiju, jer po njemu, uglavnom Albance, šefovi italijanske mafije koriste da obavljaju poslove koji izbjegavaju umješanost velikih šefova.

Italijanski list "Il post” piše da je albanska mafija obezbjedila svoje mjesto na evropskom tržištu kokaina, i koja raste galopirajućim koracima.

Tokom 2018-2020. godine, većina hapšenja po optužbama za trgovinu kokainom uključivala je albanske građane, odnosno, 226 ljudi.

Kako je rastao broj hapšenja, rastao je i kvalitet upravljanja. Albanci su, kako navodi „Il post“, već strukturisani, grade čvršće odnose, kako sa trgovcima ljudima u Južnoj Americi, tako i sa onima u Italiji.

"Albanska mafija, kao veza, svuda je nametnuta“, navodi se u članku.

Pogledom iz prošlosti, sam izvještaj Evropola pokazao je da kontroliše veliki dio britanskog tržišta kokaina. Ali iz logističkih razloga i razloga blizine, mjesto gdje posao napreduje je Italija.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post