Ona neće i ne smije nestati

Advokat i analitičar Azem Vllasi smatra da ubrzana akcija Finske i Švedske za ulazak u NATO znači mnogo veću sigurnost za ove dvple zemlje u situaciji nakon ruske agresije na Ukrajinu, a da je i Bosna i Hercegovina u specifičnoj situaciji i da joj je potrebna stalna zaštita zapadne alijanse, prenosi Oslobođenje.

On smatra da bi to značilo mnogo veća sigurnost za Švedsku i Finsku u nastaloj situaciji poslije brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

- Te dvije zemlje su tradicionalno vojno neutralne i zbog njihovog geopolitičkog položaja, međutim, ovo je sada posljedica toga što je Rusija uradila sa Ukrajinom. Finska i Švedska su sada došle do realnog zaključka da mnogo veću sigurnost osjećaju ako budu sastavu NATO alijanse kao odbrambenog vojnog saveza. Putin je dobio kao bumerang ono što je uradio u Ukrajini, ocijenio je Vllasi.

Moskva odavno već potpiruje stanje u Bosni i Hercegovini. Prijete ako naša zemlja nastavi koračati ka Alijansi, pa i Evropskoj uniji. Proruski igrači u BiH su, izgleda, spremni izvršiti svako naređenje.

- Žao nam je što se događa u Ukrajini sa tim narodom. Ali, hvala Bogu da nije uspjela zamisao Putinova, da Ukrajinu pokori za nedjelju dana, da budu tenkovi ruski dočekani tamo sa cvijećem. Inače, sljedeća tačka bi im bila stvaranje nereda u ovoj našoj regiji. Preko Srbije i preko njene ispostave, agenture, koja se zove Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Sada, apetiti ovih koji rade na rušenju BiH su, ne umanjeni, nego oni vide da nema ništa od toga. Međutim, ne treba biti naivan i imati iluzije. Oni koji rade protiv Bosne i Hercegovine, nastavit će svoje djelovanje, primjereno novim okolnostima, bez mnogo galame, ali bi htjeli da ostvare svoj cilj, a to je da nestane Bosne i Hercegovine, da se tamo do Banja Luke prostire uticaj Srbije, a preko nje i Rusije. Od toga sada nema ništa, međutim, BiH je u specifičnoj situaciji i ona mora da ima stalnu zaštitu zapadne alijanse, istakao je.

On napominje da je Bosna i Hercegovina historijska i politička činjenica kroz vijekove.

- Niko je neće moći rasturiti. Ona ne može nestati. Radili su protiv nje mnogo jače sile i imperije, mnogo moćniji ljudi, za razliku od ovih sada stvorenja sitnih zuba i velike kilaže, ali njena specifična pozicija je takva da mora stalno uz nju da stane i da je brane zapadnoevropska alijansa, dakle, tu mislim i na Ameriku. Dopustiti da se razvali BiH, to obavezno dovodi do rata, obavezno dovodi do novih tragedija. Jednostavno, u Evropi ne smije nestati nijedna država, pa ni Bosna i Hercegovina. Mora opstati na dobrobit sva tri naroda i njenih građana, uz stalnu brigu i podršku zapadnoevropske alijanse i Amerike. Prije svega, doraditi taj Dejtonski aranžman, koji je prije svega bio mirovni sporazum. Doraditi, dograditi, a ne dopustiti kojekakvim neodgovornim ljudima da se postavljaju kao plemenske poglavice koje tobože štite svoje naroda. Od koga? Od Bosne i Hercegovine, zapadne Evrope i Alijanse, a zapravo vode u propast i svoje narode, poručio je Vllasi.

Detaljno u video prilogu.