Heroj dana

Albanca s Kosova, koji živi u Ženevi u Švicarskoj, tamošnji mediji smatraju herojem jer je riskirao život da bi spasio jednu Srpkinju.

Mexhid s Kosova prije nekoliko dana vidio je dim kako izlazi iz stana i čuo pozive u pomoć jedne žene i bez razmišljanja je ušao između plamena i dima kako bi spasio Ivanu, prenosi Zeri.info.

“Neko je vikao sa jednog balkona. Dim je izlazio kroz prozor dolje, potrčao sam i ušao, bilo je toliko dima da nisam mogao nikoga pronaći. Izašao sam da odahnem i vratio se, tada sam Ivanu mogao odvući do prozora, ali ne i izvući je. Jedan susjed mi je dao vlažnu krpu, opet sam otišao jer sam mislio da je dijete još u stanu, a onda su stigli i vatrogasci", rekao je Mexhid švicarskim medijima.

Portal 20min.ch je rekao da je priča još ljepša, jer je Ivana porijeklom Srpkinja, a Mexhid Kosovar, narodi koji su ratovali. Dvojica protagonista daleko su od tog neprijateljstva.

“Za mene je upao u vatru”, hvali se Ivana koja se smješka povodom događaja da “Kosovar spasi Srbina uoči pravoslavnog Uskrsa i usred Ramazana”.

26-godišnjak, koji je također bio na jedan dan u bolnici, zasigurno nije bio svjestan Ivaninog porijekla.

“Čak i da sam znao, ništa se ne bi promijenilo. Nisam tako mislio. Trebalo je spasiti život, nije važno je li srpski ili albanski", kaže on, prenosi Zeri.info.

Dokaz svoje spontanosti, Mexhid nije samo ugrozio svoje zdravlje. Bez dokumenata je i nije imao interesa da bude razotkriven.

Danas se nada da ga njegov altruizam neće povrijediti.

- Nikad ga neću razočarati - kune se Ivana.