Hrvatska

Primorsko – goranska policija kazneno je prijavila Albanca, Kosovara i Ukrajinca zbog nezakonitog prijevoza migranata iz Kosova, Iraka i Turske autocestom Rijeka - Zagreb u posljednjih nekoliko dana.

Kosovski državljanin (34) u petak, 7. aprila, zaustavljen je kod čvora Vrbovsko na autocesti dok je vozio kombi Citroen Jumper talijanskih oznaka. U kombiju je bilo devet državljana Iraka. Policija je utvrdila da vozilo nije registrirano za prijevoz putnika te da ih je prevozio u nehumanim uvjetima. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su nezakonito ušli u Hrvatsku, a Kosovar ih je za novac trebao prevesti u zapadne zemlje Europske unije.

Dan poslije, 8. aprila, na istom mjestu u automobilu Fiat talijanskih oznaka zaustavljen je 45-godišnji Albanac. Prevozio je troje kosovskih ilegalnih migranata. Obojica su prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu i predani pritvorskom nadzorniku.

U subotu, 8. aprila, na autocesti Rijeka - Zagreb kod Ravne Gore zaustavljen je 37-godišnji Ukrajinac s reguliranim boravištem u Hrvatskoj. U BMW-u riječkih registracijskih oznaka prevozio je troje iračkih državljana i jednog turskog, izvijestila je policija. Svi zatečeni ilegalni migranti su zatražili međunarodnu zaštitu pa su odvedeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite, prenosi Index.hr.