Borut Pahor nasljednik

Specijalnom izaslaniku EU za dijalog Kosova i Srbije krajem avgusta će isteći mandat, a to, kažu u kancelariji EU, neće uticati na dijalog, prenosi Telegrafi.

Mandat specijalnog predstavnika EU se produžava odnosno obnavlja na prijedlog visokog predstavnika, nakon čega slijede standardne konsultacije i procedure između država članica EU.

"Standardna procedura za obnavljanje mandata specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu ne utiče na nastavak dijaloga", rekao je portparol EU Peter Stano.

Kada je preuzeo dužnost izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbije, slovački diplomata Miroslav Lajčak rekao je da mu je Zapadni Balkan uvijek bio u srcu. Njegova pozicija u EU bila je prva kao specijalnog izaslanika Brisela za dijalog Kosova i Srbije.

Još se zvanično ne zna da li će Miroslavu Lajčaku biti produžen mandat, ali se u jednoj balkanskoj zemlji koja je dio EU šuškalo o drugom imenu. Riječ je o Borutu Pahoru, aktuelnom predsjedniku Slovenije koji je takođe na kraju mandata. Međutim, to je demantovano iz Pahorovog kabineta.

Profesor Dorajet Imeri smatra da bi imenovanje Pahora na mjesto izaslanika EU bilo dobra prilika budući da je Slovenija sa Kosovom prijateljska zemlja i da ima sličnu istoriju kao Kosovo.

"Za razliku od Slovačke, Slovenija više podržava Kosovo u njegovoj evropskoj budućnosti", rekao je profesor Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi