Američki analitičar

Američki analitičar Daniel Serwer kritikovao je senatora Chrisa Murphyja zbog njegove bliskosti sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem istakavši da premijer Kosova Albin Kurti nije zvanično pozvan u Vašington zbog nedostatka napretka u dijalogu, prenosi Reporteri.

"Vučić često večera sa Murphyjem kada je u Vašingtonu. Murphyju bi bilo teško da ima isti odnos sa premijerom Kosova Kurtijem. Kurti nije pozvan u zvaničnu posjetu Vašingtonu otkako je preuzeo dužnost. To je zato što ga krive za nedostatak napretka u dijalogu sa Beogradom. Čini se da se senator Chris Murphy slaže sa ovom ocjenom. Ja se ne slažem. Jedina prepreka postizanju onoga što je glavni cilj dijaloga, a to je uzajamno priznanje suverenih i nezavisnih država, jeste odbijanje Srbije da razmotri taj prijedlog", kaže Serwer.

Serwer dalje navodi da su iredentističke ambicije na Balkanu jednako opasne kao i u istočnim provincijama Ukrajine.

"Srbija je ponudila samo jednu alternativu međusobnom priznavanju: de jure kontrolu Beograda, bilo kroz razmjenu teritorije ili preko Zajednice srpskih opština. Ova iredentistička ambicija je jednako opasna na Balkanu kao i ruska  ambicija da kontroliše ukrajinske pokrajine Lugansk i Donjeck. A iredentizam Srbije je manje utemeljen. Stanovništvo najveće i najvažnije opštine sjeverno od Ibra prije rata nije bilo srpsko većinsko. Većina Srba na Kosovu i dalje živi južno od Ibra", kaže Serwer.

On je izneo kritike na račun senatora Murphyja navodeći da, tokom posjete Beogradu, nije pokrenuo pitanje "teritorijalne ambicije Vučića prema Kosovu" ili podršku Miloradu Dodiku.

"U govoru senatora o posjeti Beogradu nema naznaka da je Vučića savjetovao o njegovim teritorijalnim ambicijama prema Kosovu ili o njegovoj podršci podjeli Bosne i Hercegovine koju zastupa Dodik. Nadam se da će, kada sazove svoju radnu grupu u Kongresu, senator osigurati da ova pitanja budu glavni prioritet u raspravi. Trebalo bi da ona budu na meniju i kada bude na večeri sa predsjednikom Vučićem", naveo je profesor na Univerzitetu Johns Hopkins.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri