Predavač politike EU

Predavač politike EU Avdi Smajlaj ocjenio je posetu američkih delegacija kao pokušaj SAD da zatvore mogućnosti koje bi Rusija mogla da iskoristi za povećanje nestabilnosti u regionu, kao i da je jučerašnja posjeta američkih zvaničnika poruka da treba riješiti dijalog Kosova i Srbije, prenosi Koha.

On je za KTV rekao da Evropska unija mora da pronađe rješenja za članstvo zemalja Zapadnog Balkana.

"Izjave koje iz Srbije stižu nisu iznenađujuće i uobičajene su za neprijateljsku državu. Priroda posjete nije obična već je usmjerena na dinamizaciju dijaloga sa Srbijom. SAD su odigrale ključnu ulogu u izgradnji državljanstva Kosova. Dijalog će poslužiti za postizanje konačnog sporazuma uz obostrano priznanje", rekao je Smajlaj.

Prema njegovim riječima, EU mora da pronađe načine i konačno rješenje tako što će ubediti čak i države koje nisu priznale Kosovo, da ga priznaju.

Smajlaj je rekao da nedavna dešavanja u Ukrajini ne dozvoljavaju EU da se ponaša opušteno, da treba da poveća stepen ozbiljnosti i da pristupi Zapadnom Balkanu kao akteru koji aktivira stranke.

On je izjavio i da bi francuski predsjednik Emmanuel Macron mogao više da podrži proširenje EU, ali i naglasio da je ruska invazija na Ukrajinu poslala pravu poruku EU.

"Francuska, zajedno sa Njemačkom, mora ozbiljno da shvati proces proširenja i prođe kroz neke tehničke procedure. Evidentan je ogroman porast podrške ekstremnoj populističkoj desnici u Francuskoj. Ovaj pritisak na Macrona će ga natjerati da razmišlja o opštem odgovoru na uspon krajnje desnice. U okviru ovog odgovora to bi bio odgovor i za zapadni Balkan", rekao je on.

Prema njegovim riječima, populisti sada odlično koriste situaciju zbog cijena da bi aktivirali građansku reakciju.

"I u Njemačkoj je veliki porast desničarskih partija. Veliki je porast u skandinavskim zemljama, u Italiji kao iu Austriji. U ovom kontekstu, lekciju su morale da izvuku tradicionalne stranke. Izborna nestabilnost je veoma porasla. Za velike desničarske stranke se kaže da imaju snažnu finansijsku podršku Rusije. Razmišljajući o tradicionalnim partijama, oni bi zaštitili sebe i EU", zaključio je Smajlaj.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline