Savjet bezbjednosti UN

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz rekla je prilikom svog obraćanja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je Srbija najveća pretnja normalizaciji i miru u regionu, prenosi Reporteri.

Gërvalla-Schwarz je rekla da je Kosovo deo Zapada, "dok Srbija i dalje bude satelit Rusije", dodajući da je to, prema njenim riječima, razlog zašto je region Zapadnog Balkana i dalje nestabilan.

Ministarka je istakla "da Srbija nastavlja da se naoružava, da su sve zemlje u regionu ugrožene od strane Srbije, kao i da ta zemlja ima vojsku koja je spremna da napadne".

Gërvalla-Schwarz je tokom svog izlaganja govorila i o nedavnim napadima na pripadnike Policije Kosova, nazvavši ih „terorističkim“ i okrivljujući Beograd što im je dozvolio.

„Napadi dolaze sa teritorije Srbije i bili bi nemogući da ih Vučić ne toleriše“, rekao je Gërvalla-Schwarz.

Kosovo je, prema riječima Gërvalle-Schwarz, spremno za dijalog sa Srbijom, kao način da se krene napred, ali je rekla da Srbija prvo mora da „prihvati realnost” da je Kosovo nezavisna država, ponovivši zahtjev Kosova da se ovaj proces, koji je posredovao od strane EU, trebalo bi da se završi međusobnim priznavanjem.

Ona je rekla da je svijet čuo za ruske zločine u Buči i optužila srpske snage za navodne zločine na Kosovu 1999. godine uz tvrdnju da su ubile 377 civila u jednom katoličkom selu.

"Sada slušamo istu retoriku", ocjenila je Gërvalla-Schwarz i navela da se ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga je rekla da je bio dio kabineta Slobodana Miloševića, a ni ministar Nikola Selaković nikada nisu izvinili.

Umjesto toga, kako tvrdi, oni prikrivaju ratne zločine i hvale ratne zločince kao heroje.

"Srbija je najveća prijetnja normalizaciji i miru u regionu. Ona nastavlja da destabilizuje region, ne samo Kosovo", tvrdi Gërvalla-Schwarz.

Predsjednik Vučić poslao je veliki broj vojnika u septembru prošle godine zbog spora oko tablica, rekla je ona tvrdeći da Kosovo ne ugrožava prošlost Srbije već ponašanje današnje Srbije.

Ona je podsjetila da je i ruski ambasador u Srbiji posjetio srpsku vojsku tad, a da je sljedeći istu logiku ruski ambasador u Bosni i Hercegovini pretio Bosni i Hercegovini ratom.

"Vučić i njegovi saveznici rizikuju konflikte na Balkanu, od Kosova, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Srbija i Rusija ostaju najveća prijetnja regionu. Ako zatvorimo Pandorinu kutiju koju su otvorili Putin, Vučić, Dodik, Balkan će možda ponovo postati mračno mjesto", rekla je ona.

Prema njenim riječima, kada je Vučić došao na vlast Srbija je imala samo dvije vojne vežbe sa Rusijom godišnje, a prošle godine više od 100.

"Srbija se pod Vučićem naoružava bez presedana, to je vojska spremna da napadne a ne da se brani", rekla je Gërvalla-Schwarz i dodala da je to "najveća briga za sve susjede u regionu"i da nije u pitanju samo oprema, "već i ideologija, medijska kampanja".

Zato, kako smatra, Kosovo i drugi u regionu moraju da se zaštite od "agresivne, opasne prijetnje autokratske Srbije", a odvraćanje je neophodno u suočavanju sa Rusijom i Srbijom.

Gërvalla-Schwarz je rekla da Kosovo želi i da je spremno za dijalog, da želi napredak ali da bi se to desilo, kako kaže, je da Srbija "mora prvo da prihvati realnost" i da bez toga nema razgovora.

"Priznanjem Kosova se ne može ništa izgubiti, već samo dobiti, ali Srbija mora da odluči sada, da li želi da bude dio Zapada ili predstavnik Rusije. Poslije Ukrajine je postalo jasno da sjedenje na dvije stolice više nije opcija. To vrijeme je prošlo. Ruska agresija je okončala tu eru", smatra Gërvalla-Schwarz.

Ona je ocjenila i da je prisustvo Unmika na Kosovu nepotrebno.

Izvor: Kosovo Onlajn/Koha