Mišljenje analitičara

Univerzitetski profesor Zenun Halili smatra da će se interesovanje SAD za Zapadni Balkan dodatno povećati zbog sukoba u Ukrajini i da će vršiti stalni pritisak na Kosovo i Srbiju da postignu konačni sporazum o međusobnom priznavanju, prenosi Telegrafi.

On se rekao da je saglasan sa stavom specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da nas situacija u kojoj se nalazi Ukrajina uči da moraju da se udvostruče napori da se postigne kompromisni sporazum između Kosova i Srbije.

"Sada su SAD odlučne da posvete više pažnje Balkanu, jer su Rusija, Kina i Turska takođe veoma zainteresovane za region. Naravno, SAD nemaju udobnost da prepuste region u ruke drugim silama i vršiće stalni pritisak na Kosovo i Srbiju da postignu konačni sporazum o međusobnom priznavanju", rekao je Halili za RTV Dukagjini.

Prema mišljenju stručnjaka za politička pitanja Emira Abrashija, situacija u Ukrajini bi trebalo da utiče na ubrzanje konačnog sporazuma što je prije moguće.

"Situacija u Ukrajini ima potencijal da eskalira i van Ukrajine. Ovo je pokazatelj da moramo da radimo na konačnom sporazumu sa Srbijom i to moramo da uradimo prije sat vremena", izjavio je Abrashi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi