...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio sretan izjavama Moskve da će cijena plina porasti na 2.000 eura za hiljadu kubnih metara.

Iako je prije koji mjesec bio u Moskvi i ondje dogovorio povoljne cijene plina, negdje oko 300 eura.

Ivica Dačić, čelnik SPS-a, nasljednik Slobodana Miloševića, rekao je da Srbija neće učestvovati u bratoubilačkom ratu Ukrajinaca i Rusa.

"Mi želimo da se sačuva mir, nije lako, vidite kako se dva bratska naroda lako zavade u interesu trećih kao što su Rusi i Ukrajinci", rekao je Dačić, piše u analizi Jutarnji list.

I zapitao se retorički zašto bi sad neko tražio od Srbije da se izjašnjava.

"Mi smo kao narod uvijek bili hrabri da kažemo ne. Hvala Turcima što su nas naučili da kažemo jok", rekao je Dačić.

U međuvremenu su u Beograd stigla dva zahtjeva da se Srbija izjasni.

"Amerika vjeruje da će Srbija stajati rame uz rame s EU u poštovanju međunarodnog prava da bi se štitio mir, prosperitet i stabilnost širom regije", saopćio je glasnogovornik State Departmenta, američkog pandana Ministarstvu vanjskih poslova.

Dodajući kako Washington pozdravlja nedavnu izjavu predsjednika Vučića da Srbija razumije važnost poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zemlje koje su u postupku pregovora za pristupanje u članstvo EU imaju obavezu prilagođavanja politike Zajedničkoj sigurnosnoj i vanjskoj politici Unije. Prema podatcima Europske komisije, 2020. godine Srbija se podržala 56% odluka EU i Vijeća, a do augusta 2021. godine postotak je porastao na 61.

Peter Stano, glasnogovornik EU, izjavio da je "Srbija zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi s odlukama EU u domeni vanjske i sigurnosne politike".

Kompletan tekst pročitajte na linku OVDJE.