Ministar odbrane Slovenije

Slovenački ministar obrane Matej Tonin, govoreći o krizi u Ukrajini rekao da Rusija sada može izazvati velike probleme na Zapadnom Balkanu i smatra da Milorad Dodik, kao Putinov prijatelj vuče čudne poteze, prenosi Jutarnji list.

Gostujući na CNN-u na pitanje da li je ono što se događa u Ukrajini pretnja i Sloveniji, rekao je da je u ovom trenutku važno učiniti ono o čemu govore zapadni saveznici a to je da moraju ostati ujedinjeni i pri zajedničkom stavu a to su sankcije.

“Putin je pokrenuo akcije prema Ukrajini, uvjeren da nećemo učiniti ono što najavljujemo. Sankcije moraju biti oštre. Ako smo ujedinjeni, što je naše najjače oružje, onda ne vidim nikakvu opasnost za Sloveniju” rekao je.

Postupke Rusije opisao je kao jasno kršenje međunarodnog prava i rekao da se radi o invaziji priznajući da sankcije ne bi bile bolne samo za Rusiju, veći i za Evropsku uniju, zbog rasta cijena plina.

Kao što sam rekao, “sankcije moraju biti oštre, ali moraju biti usmerene na ruske firme i finansijske tokove”, rekao je Tonin i dodao da bi Rusija mogla uzrokovati probleme i na Zapadnom Balkanu.

“Dio ruskog scenarija je taj da oni odvlače pažnju i bojim se da će se na Zapadnom Balkanu dogoditi nešto loše, gdje Putinov prijatelj Dodik vuče čudne poteze”, rekao je.

Tonin smatra da se ponavlja ruski scenario iz Gruzije i Krima i odbacio navode da je Putin uhvatio Zapad na lijevoj nozi.

“Na sastancima sa NATO-a i EU-a pokazali smo zajedništvo, što je naša najveća prednost. Ako je htio podjeliti EU, to mu je bio loš potez”, rekao je Tonin.

Na pitanje treba li Ukrajinu sada primiti u NATO, Tonin je rekao kako je Slovenija već podnela prijedlog za ulazak Ukrajine u EU.

Izvor: Jutarnji list/CNN